Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев не изключва вероятността да направи собствена партия.

„Зависи от обстоятелствата“, лаконично отговори той на въпрос в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Моята партия е партията на почтените българи, демократи и родолюбци. Срещам ги навсякъде и това, което ги обединява е убеждението, че този режим е компрометиран и трябва да си върнем държавността и законността“, коментира държавният глава.

Още по темата

Според него управлението на премиера Бойко Борисов не само не е демонтирало олигархичния модел на прехода, но е захранило още по- мощно задкулисието, което изсмуква огромни публичини ресурси.

„Заради това трябва да се обединим като общество и да притискаме всеки, който ще управа оттук нататък за утвърждаването на държавността и демонтаж на порочния модел, за изграждане на механизми за прозрачност, отчетност и отговорност“, каза Радев.

Според президента на правителството, което поеме властта след кабинета на Бойко Борисов няма да му е лесно.

„Тежко е да се поеме наследството на Борисов“,отсече Радев и допълни: „Ще ни коства много време и усилия да нормализираме държавността след Борисов“.

Президентът обвини премиера, че не управлява с парламента, а харчи милиони и милиарди както си иска.

„Не съм против грижата за хората, а срещу лицемерието и популизма, срещу липсата на реформи и тесен хоризонт до изборите, срещу разчети за разходите и прозрачност и отчетност. Правителството в началото тръгна бавно и с нежелание, през това време много хора изпаднаха в затрудения“, упрекна Радев.

Той настоя още, че в доклада на МВФ е посочено, че прогнозата, която направи фондът през април за 4% спад на БВП, всъщност ще е много повече.

„Системата за социална защита се нуждае от сериозни реформи, това означава, че големият проблем е неравенството, ние сме на първо място. В доклада се казва, че трябва да има сериозна борба с корупцията“, коментира държавният глава.

Според него, когато инвестициите не са в правилната посока, следващите правителства няма да могат да свиват дефицита, което ще доведе или до повишаване на данъците, или орязване на социални плащания.

„Не аз, а хилядите българи поискаха предсрочни избори“, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase