Снимка: БГНЕС

След като преболедува COVID-19, премиерът Бойко Борисов отново тръгна на инспекции из България. Първо той посети "Пирогов", а след това се отправи към строежа на новата магистрала за Сърбия, а с него бяха министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Още по темата

"Пирогов се оказа един от най-добрите ни батальони", каза Борисов, който провери ремонта на фасадата на болницата, разгледа приемното отделение за COVID и триажната зала, както и новия ядрено-магнитен резонанс и новия скенер, закупени с отпуснати от правителството пари.

"До края на седмицата в Пирогов ще бъдат разкрити 400 легла за тежки и средно тежки случаи на коронавирус. В болницата има много добра организация и пациентите с COVID-19 не се засичат с останалите. В Пирогов вече работи и 48-каналният ядрено-магнитен резонанс, с който могат да се извършват всякакви видове изследвания.Той е на стойност 2,5 милиона лева и бе закупен със средства, отпуснати от правителството. Скоро тук ще има още един такъв модерен апарат, произведен специално за Пирогов. Много от отделенията в болницата са реновирани, а сградата се санира. За лекарите и пациентите са осигурени най-добрите техника и условия", заяви премиерът.

"Имаме нация, която за разлика от другите, не очаква само с военни положения, забрани и заповеди. Като те е страх от ресторант, не отиваш на ресторант. На ресторант се ходи по желание. Защо трябва да ти забраня да ходиш? Нямаш ли акъл, че ако не е празно и като не се пазиш, можеш да си вечеряш вкъщи? Като отидеш там, трябва да пазиш дистанция", коментира още Борисов.

След посещението в "Пирогов" той се отправи към инспекция на магистрала "Европа".

"Държавата не трябва да спира, човек по човек, който е здрав, отива да работи. Работата носи свобода, носи удоволствие, носи живот. Взима заплати, храни семейство, не се плаши Хората, които са се излекували от коронавируса, трябва да се връщат на работа. Няма да затваряме държавата, няма да има пълна карантина. Икономиката и строителството трябва да вървят, за да излезем бързо от кризата. Пример за добре свършена работа по време на пандемията е новият участък на АМ Европа. Мостове, мантинели, маркировки, огради, съоръжения – всичко това е готово днес благодарение на усърдието на строителите", увери Борисов.

Борисов коментира, че напредъкът на АМ "Европа" е бил постигнат именно в рамките на пандемията и то благодарение и на майсторите, и на лекарите.

"Погледни, бе – красота. Пътят за Белград – ако помните, паважи и как изглеждаше. Година и половина труд, дължащ се и на докторите. Успяхте да работите така в пандемията, че всичко да се случва, нищо да не спира в държавата. Нови мостове. Мантинели, маркировки, огради, съоръжения. Всичко това е направено от февруари досега, докато вървеше пандемията, благодарение на докторите и усърдието на строителите. Всичко това благодарение на лекарите и майсторите. Балтов, виж каква маркировка! Важно е бързо да лекуваме, здравите да се връщат на работа, защото има още един психологически проблем. Всеки здрав трябва да работи, за да не спират процесите", заключи премиерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase