Снимка: БГНЕС

Българската страна няма да отстъпи от рамковата си позиция от 9 октомври миналата година. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачaнов след посещението на Зоран Заев в София.

Каракачанов съобщи, че се е състоял разговор, в който са участвали министър-председателят Бойко Борисов, както и външният министър Екатерина Захариева.

"Те разбраха, че България не води някаква политика на инат, а България води принципна политика, че България е суверенна държава и не се влияе от настроенията в една или друга европейска или световна столица. То има два варианта - или приключва добре за България и за Македония, или за Македония разговорът за Европейския съюз се отлага някъде във времето", каза Каракачанов.

По думите му по време на разговорите със Заев е било обяснено, че "не можем да направим никакъв компромис с въпросите свързани с българската история, с идентичността на българския герой и с идентичността на всички онези хора, които общо наричаме част от общата ни история".

"От тук нататък всичко е в ръцете на колегите в Скопие. Макар и няколко дни до края на процеса до петък - те имат възможността бързо да коригират всичко, което до момента са пропуснали и да видим дали това ще е достатъчно за началото на преговори с Република Македония", каза още Каракачанов като подчерта, че България не претендира за част от тяхната история след 1944 г.

"Ние не искаме нито Йосип Броз Тито да бъде български герой или сръбските политкомисари, дошли от Белград и взривявали, и убивали наши войници, да бъдат наши геори. Те претендират за част от нашата история. Тази история е обща - тя не е на някаква измислена нация, нация измислена в Москва през 1934 г. Така че, никой никого не изнудва! В края на краищата, не България е кандидат член на ЕС, а Македония е кандидат член. И би следвало да се съобразява с онова изискване на ЕС, което казва, че преди да станеш член на ЕС, не трябва да имаш нерешени въпроси със своите съседи - това е принцип в ЕС!", подчерта министърът на отбраната


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase