Снимка: БГНЕС
"Националният ни интерес е за стабилност и перспектива на региона", каза пред БНР Весела Чернева, която е директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Тя коментира позицията на България, че не е в състояние да приеме предложената преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея.
 
Чернева коментира и факта, че София и Скопие продължават да са единствените столици в Европа, които нямат помежду си железопътна линия. Според нея трябва да се осъществят европроекти и да има повече възможности за българския бизнес и за българските граждани.
 
"Надявам се да има още време за дипломация", каза още Чернева и уточни още, че когато става дума за дипломация, винаги трябва да се прави компромис:
 
"Виждаме, че министър Екатерина Захариева се опитва да вкара дипломатическия арсенал и дипломатическия речник в този спор. Крайният срок за вземане на решения по този въпрос беше отложен до 17-и ноември, когато ще е Съвет "Общи въпроси", така че на дипломатите от двете страни и на Германското председателство беше отворено още малко пространство".
Още по темата
 
Според анализа на Чернева разширяването на ЕС е поставено сериозно под въпрос. Много европейски страни биха искали да видят края на това разширяване, но не могат да го постигнат официално, затова се радват на действия, каквито сега прави България:
 
"Това са същите страни, които блокират България за Шенген. Те със сигурност няма да са недоволни, ако видят изтласкана тази балканска периферия по-далеч от европейските решения и проблеми".  
 
Весела Чернева сподели притеснението си, че България много бързо изчерпва капитала си от успешното председателство на Съвета на ЕС:
 
"България няма вече много какво да предложи на своите европейски партньори. Ние имахме две големи ценности - връзките ни с Турция и Западните Балкани. В момента ние не изглеждаме като страна, която би могла да предложи нещо по въпросите за решаване в ЕС".  
 
Според нея в следващите дни ще бъде представен някакъв тип механизъм, който да осигурява мониторинг на напредъка по двустранния договор между София и Скопие:
 
"Който е доста добър документ и би било чудесно, ако започне да се изпълнява и от двете страни".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase