Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Пореден скандал в парламента. Близо час от работното време на законотворците минаха в процедури по начина на водене и спорове кой реално е в пленарната зала и кой не.

Страстите се нажежиха, след като от ГЕРБ поискаха поименна проверка за установяване на кворума.

Според правилника тя може да е само една в дадено пленарно заседание. Очевидно целта на управляващите беше да лиши опозицията от възможността да поиска проверка преди гласуването на бюджета и така да елиминира възможността макрорамката да не бъде гласувана в пленарна зала.

Председателят на парламента Цвета Караянчева започна проверка като отбеляза няколко социалисти като присъстващи още преди да е започнала поименно да изброява законотворците. Сред тези, които отбеляза като присъстващи, бяха Таско Еренков, Георги Свиленски, Кристиан Вигенин, Иво Христов, Хамид Хамид, Джевдет Чакъров от ДПС.

Още по темата

Това обаче ги ядоса и те поискаха да бъдат заличени от списъка с присъстващи.

Председателстващият заседанието Валери Симеонов отсече, че той лично и поне 100 депутати са видели телата им в пленарната зала.

Това още повече разгневи социалистите, които се заканиха, че ще сезират КС, защото явно бюджетът на НЗОК, на ДОО и държавният бюджет ще бъдат приети в нарушение на правилника на НС.

Караянчева се защити като обясни, че е цитирала имена на депутати, които са били в залата и са бързали да я напуснат.

Весела Лечева от БСП обвини управляващите, че на всяка цена искат да покажат, че парламентът може да работи, въпреки че той отдавна се е изчерпал.

„Ние отдавна казахме, че този парламент е изчерпан, че се разпада. Това, което правите е пълен цирк“ скочи тя.

„Това мнозинство не се разпада, но за съжаление сме в някакъв тежък период за държавата и за света, сериозна епидемия. Както е тръгнало, скоро може цялото събрание да се разпадне“, отговори й Валери Симеонов.

Нигяр Джафер отсече, че след като част от депутати са обявили, че не желаят да бъдат отбелязани като присъстващи очевидно няма кворум и заседанието на е легитимно.

В крайна сметка по искане на БСП Симеонов даде 30 минути почивка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase