Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предвид рязкото повишаване на броя на заболелите от коронавирус у нас, както и ръстът на смъртните случаи, от "Републиканци за България" настояват за незабавно свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, за да се предприемат всички възможни мерки за борба с пандемията, обявиха от партията на Цветан Цветанов в позиция до медиите.

Още по темата
"Обществото ни не е наясно кога и как ситуацията може да бъде овладяна. Липсва план за действие, а държавните институции вървят след събитията, при това с голямо закъснение и при неясна отговорност. Расте политическото недоверие към кабинета, който няма нужната легитимност, за да предприеме и наложи крайно необходимите политики. Одобрените от управляващите половинчати мерки, се посрещат с недоверие и съпротива от обществото", смятат от Републиканция за България.

Според тях в резултат на всичко това има лавинообразно разпространение на заразата, драстично увеличение на смъртните случаи, изнемогващи лекари и колабираща здравна система.

"При подобна тежка ситуация, държавническото поведение изисква интересите на гражданите да бъдат поставени над партийните", категорични са хората на Цветанов.

"Ако не посрещнем предизвикателството обединени, последиците от кризата ще бъдат катастрофални – много хора ще загубят живота си, а заедно със здравната система ще се сринат както икономиката, така и националната ни сигурност, която е в опасност. Цели сектори могат да се окажат в невъзможност да функционират поради критичен брой заболели лица", алармират от новата партия.

Според тях овладяването на пандемията не е възможно при участието само на няколко държавни институции. „То изисква обединените сили на обществото. За съжаление, конфронтацията между политическите сили и поляризацията сред гражданите не работят в тази посока. Изводът е един – всеки трябва да направи някакъв компромис в името на общото ни справяне с болестта“, посочват още от партият

В своята позиция политическа партия „Републиканци за България“ заявява, че ще работи за постигането на консенсус по национална стратегия за овладяване на пандемията.

"Съгласно българската демократична практика мястото за постигане на такъв важен консенсус е едно – Консултативен съвет по национална сигурност. Затова настояваме за неговото свикване незабавно. Експертите на "Републиканци за България" са готови с предложения за овладяването на пандемията, които ще представят. Ще подкрепим и всички работещи идеи на останалите политически сили. Призоваваме за бърза и отговорна реакция от институциите“, заявяват от партията на Цветан Цветанов.

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 5 месеца

Тези ще излязат единственно отговорни като партия - както изглежда

34

Асан Карагъзъ

преди 5 месеца

Абе той и Местан прави партия ама след изборите ни се чу, ни се видя повече.

33

Анонимен

преди 5 месеца

Аман от *** и мошеници!