Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради втората пенсия управляващите ще направят промени в Кодекса на труда. Те ще бъдат предложени за обществено обсъждане до края на ноември.

20 хиляди са жените, които през следващата година ще навършат изискуемата възраст за втора пенсия. Първата група мъже, които попадат в същата категория, ще навършат нужната възраст през 2024 г.

Още по темата
"Това налага бързи действия с оглед защита на техните интереси", посочи социалният министър Деница Сачева по време на обсъждане на политиката за подобряване на адекватността на пенсиите, по искане на БСП.

Според червения депутат Георги Гьоков никой не може да оспори, че пенсиите са най-големия провал на управляващите в политиката по доходите.

"За съжаление равнището и динамиката на доходите през последните години в България ни показва, че това правителство, което управлява страната, а и предходните правителства с мандата на ГЕРБ, са неспособни да измъкнат страната от последното място в ЕС по доходите. България си остава с най-нисък стандарт и равнище на доходите в Европа. След повече от 10 години управление на ГЕРБ, въпреки че се наблюдава някакъв растеж на доходите, те все още остават относителни ниски", обвини той.

Николай Сираков от ГЕРБ му опонира като отсече, че апокалиптичната картина, която социалистите се опитват да внушат, не може ще изтрие от съзнанието на хората трите долара пенсия по времето на управлението на Жан Виденов.

Светлана Ангелова от ГЕРБ напомни по време на дебата, че в бюджета на ДОО за 2021 г. са предприети важни стъпки за повишаване на доходите на всички пенсионери. Като част от тях тя посочи увеличаването на минимална пенсия от 1 януари, а не каквато беше практиката през изминалите години от 1 юли.

"Тя ще се повиши от 250 на 300 лв., като нейният размер ще се повиши с 20 %. Това води до ръст на минималните размери на пенсиите за трудова дейност, които се определят с процент от нея - пенсиите поради инвалидност, поради трудова злополука, професионална болест или наследствените пенсии", каза Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase