Снимка: БГНЕС

Главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев предлага прецизиране в заповедта за поставяне под задължителна изолация при заразен с COVID-19. Необходимостта от промени той обосновава пред "Свободна Европа" заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов.  

"Да, според заповедта дори при отрицателен тест, карантината не може да бъде свалена", каза Кунчев, но по думите му заповедта трябва да се прецизира, като в нея бъдат описани длъжности-изключения, при които ще бъде възможно изолацията да бъде отменена.

"Трябва да има ясен регламент. Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това. Затова в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде сваляна", каза Кунчев.

Самият Кунчев е под карантина, заради контакт с премиера Бойко Борисов, който е с доказан коронавирус.

Но от Министерство на здравеопазването излязоха с официална позиция, че заповедта няма да бъде променяна:

"Във връзка с публикации в медиите, че продължителността на карантината ще бъде намалена за конкретни лица, ви информираме, че позицията на Министерството на здравеопазването, изразена публично от министър Ангелов, не е променена:

"В заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички.“

Отново обръщаме внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase