Снимка: БГНЕС

Затварянето на София не стои на дневен ред, сегашните мерки са достатъчни. Но са задействани всички възможности и сили на Общината за контрол на мерките.

"Всеки ден броят на заразените се увеличава. По-важното е това, че се увеличава броят на хоспитализираните, които аз всеки ден следя. Най-важното е да запазим здравната система и възможността медиците да ни лекуват. Това изисква сериозна дисциплина и отговорност, както и взаимно уважение от страна на всички нас. Засега мерките са адекватни и достатъчни, за да можем да продължим живота си и икономическата дейност в града. Това изисква сериозна дисциплина и нашата роля е да осъществяваме контрола", заяви Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Още по темата
"Мобилизирахме всички възможности и сили на Общината и общинските служители, на които благодаря, защото рискуват здравето си, влизайки в групи, в които може да има недисциплинирани хора. Това са хора, които рискуват здравето си, влизайки в групи, в които може да има недесциплинирани хора. От началото на седмицата колегите от Столичния инспекторат и полицията провериха на 1060 търговски обекта и има само 4 акта за неносене на маски. Това говори, че хората стават все по-отговорни. В градския транспорт от началото на седмицата има 17 акта за неносене на маски и 4 предупредителни протокола за носенето им не както трябва", добави кметът на София.

Според Фандъкова мерките са възможно най-леките, включително и с новата заповед за носене на маски на открито.

"Става дума за носене на маски на открито само в ситуация, е която не може да се осигури дисктанция от 1.5 м. Хората могат да се разхождат в парковете и да спортуват, но трябва да бъдем отговорни. В момента не стои въпросът за затваряне на столицата, стига да осъзнаем, че от спазването на тези леки мерки зависи да продължим живота си в следващите месеци. Никой не очаква, че случаите ще намалеят точно сега, когато започват есенните вируси. За момента се затварят или карантинират отделни паралелки и групи в учебните заведения. Трябва да осъзнаем, че от конкретния работодател на място зависи това да се контролира спазването на мерките", заяви още тя.

Днес в столичния общински съвет ще се гледа актуализацията на бюджета на София.

"С новата актуализация на бюджета ще подкрепим с 4 млн. лв. транспортния сектор, ще увеличим и средствата за строителство на детски градини. Ясно беше от самото начало, че тази ситуация с обявяването на извънредното положение и кризата с COVID ще се отрази сериозно на икономическото състояние на града и на финансовото състояние на Общината. От първите седмици започнахме да работим за първата актуализация на Общината, за да запазим финансовата стабилност и да гарантираме изпълнението на основните приоритети. През април направихме първата актуализация. Подготвихме и втората актуализация", каза кметът.

"Нашата работа е да гледаме във всички посоки – контролираме спазването на правилата на противоепидемичните мерки, но и да гарантираме финансова стабилност и работата на бизнеса. София е най-голямата икономика в страната. В последните 10 години 40% от БВП се произвежда в нашия град. Тази година се отрази най-вече на туризма и културните индустрии. За април малко над 400 души са пренощували в столицата, а за 2019 г. имаме над 2.5 млн. нощувки. Това е драматично намаляване. До края на август над 80% е спадът в туризма. Продължаваме да подкрепяме бизнеса. Освободихме от такси и наеми на общински терени бизнеса в двата месеца на извънредното положение. Ще следим ситуацията и тъй като не очакваме тя да се промени коренно, ще продължим да подкрепяме бизнеса", добави Фандъкова.
 

Коментари Напиши коментар

88

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен
Всеки с акъла и познанията си, колега. Госпожата разбира от Russian Language, и самоковски картофи. Не бива да се произнася по въпроси от медицинския бранш, но герберският манталитет я зове.Би следвало да се усети, че при такъв голям брой новозаразени за един ден и това е вече в сила от 3 дни, че столицата е пред пандемия, така че ако не се въведат строги мерки, тя неминуемо ще пламне.Остава да помоли г-жа *** НС да си каже мнението... На премиера познанията се простират до група НОЩ

87

Анонимен

преди 1 месец

Даскалице, при положение, че около 1/4 от всички новозаразени са от столицата, още маалко и ще се наложи да въведете "обсаден" режим в нея. Не забравяй, че не си лекар, а "другарката с винената блузка, наш'та учителка по руски". При положение, че си далече от медицината, би следвало да се допиташ до лекари, а не до премиера или до председателката на НС. Не забравяй и друго: че в града работят между 700 и 800 хил. души от провинцията и те за съжаление придават облика на града. София се оселянчи.

86

Щирлиц

преди 1 месец

Идат избори,другаркооо.Няма да посмеете.