"Ако Европейската комисия смята, че напредъкът в България през последните години е добър, тогава заключението ми е, че сте дълбоко некомпетентни." Заради това изказване пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи България разбра коя е Клеър Дейли. Ирландката е част от партията на европейската левица. Тя е сред депутатите, които отправиха критики към главния прокурор Иван Гешев още през 2019 г. Преди това е позната с острите си изказвания от парламентарната трибуна в Дъблин.

През 2003 г. Дейли е осъдена на месец затвор от ирландските власти, заради кампания срещу таксите за смет. Тя се замесва в скандал и в Европарламента. Причината – наема бившия си съпруг за асистент, а според правилата на Брюксел това е конфликт на интереси.

Румънката Рамона Стругариу е част от групата на либералите в Европейския парламент. Тя е магистър по европейско право и споделя, че целта на работата ѝ в Европарламента е борбата с корупцията в страните членки. През 2019 г. беше сред евродепутатите, задали неудобни въпроси на главния прокурор Иван Гешев в Европейския парламент.

Иван Синчич от Хърватия е независим евродепутат, който става част от Европарламента през 2019 г. Той е един от създателите на хърватската антисистемна популистка партия "Жива стена". Синчич подкрепи критичната резолюция за България в началото на месеца. Според него България е една от най-корумпираните държави в Европа.

Специално заради петото Велико народно въстание у нас пристига и Пол Танг от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Нидерландецът е доктор по икономически науки, а от 2014 г. е евродепутат.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 7 месеца

В Румъния народът протестира против корумпиранонто правителство, а в Харватия бившия премиер Иво Сантандер получи присъда за корупция, скандал с жилищата и др.

31

Анонимен

преди 7 месеца

Ха, ха, ха, Румъния, Харватоя, които се разтарстват от огромни коруционни Скандали от най-високо място в държавата ли, ще ни учат на борба с корупцията?!

30

Анонимен

преди 7 месеца

Тези персон, да оправят първо личните си проблеми, собственика си морал, страните от които идват и тогава България.Корумпиран ата ирландска депутатка, назначила съпругат си не по правилата, Дейл, да бъде обявен а за персона нон грата в България.