Очаква се днес да станат ясни резултатите от гласуването в Европейския парламент на поправките в проекторезолюцита за върховенството на закона в България и продължаващите близо три месеца протести.

"Тези теми вече се обсъждат на най-високото ниво в ЕС, а те "кацнаха" там след дълги месеци на многобройни негативни публикации в цялата европейска преса. Ние сме под три мониторинга, имиджово е изключително зле за страната", заяви бившият вицепремиер и бивш министър на правосъдието Зинаида Златанова в "България сутрин".

Според нея Европа търси вариант да ограничи държавите, в които липсва върховенството на закона и е наложително то да бъде обвързано с отпускането на финансови средства.

Още по темата
"Има много детайли. Европа е бавна машина, но действа постъпателно и трудно се обръща назад", добави тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ от всичко, което се случва в ЕС, е станало ясно, че това спиране и пускане на евросредства е нормално администриране на еврофондовете и не показвало отношението на европейските институции към едно или друго правителство.

Тя обяви, че спрямо класация на американска организация за върховенството на закона за 100 държави, България е на 55-то място, а единствено Унгария от тези в ЕС е зад нас.

"Не е въпрос на компромати, това са обективни критерии", добави Златанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase