Една от темите, които бяха засегнати при дебата в европарламента вчера, е предложението на премиера Бойко Борисов за нова Конституция. Европа обаче очаква промяната да се случи след широк обществен дебат и подкрепа.

Миналата седмица у нас беше направена и първа крачка по темата - създадена беше временна комисия, която да подготви промените. Начело на комисията застана Десислава Атанасова от ГЕРБ. Оказа се, че само половината от влизащите в комисията 10 души са юристи, а най-бурни реакции предизвика присъствието на друга дама - Елена Пешева от "Воля".

Още по темата
След влизането ѝ в комисията десетки потребители в социалните мрежи припомниха за миналото ѝ преди да влезе в парламента. 34-годишната пловдивчанка иначе е завършила мениджмънт в икономиката.

С икономически профил е и Борис Ячев. Инженерите в комисията са Искрен Веселинов, Спас Панчев и Пламен Христов. Тома Биков е политолог. Според преподавателя по конституционно право Пламен Киров, съставът на комисията може да се окаже проблем.

"В решението комисията трябва да се състои от 18 човека. Оказва се, че едва 10 са успели да съберат, от които 5 юристи и други 5, които са инженери, политолози, мениджър и икономист. Колегите, които са юристи, аз не искам да обсъждам техните качества, между тях има добри юристи, но държа да отбележа, че няма нито един специалист в областта на конституционното право", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Киров моментът за широк дебат за нова Конституция е преминал, тъй като обсъждането по темата се прави преди внасяне на конкретно предложение.

С оглед на срока, който е предвиден за работа на комисията и липсата на подкрепа от страна на БСП и ДПС, проф. Пламен Киров прогнозира, че до ВНС няма да се стигне, а органът ще изпълнява функциите си по-скоро формално, докато дойде време за редовните парламентарни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase