Снимка: Прессекретариат на президента

Кризата с Covid-19 показа, че се нуждаем от постоянно развитие и поддържане на научен капацитет и учени на високо ниво, на които можем да се доверим. Знанията трябва да се надграждат всеки ден, което изисква държавен ангажимент и сериозна инвестиция. Това заяви президентът Румен Радев на среща с директорите и научните екипи на четири института на БАН, значима част от чиято научна дейност е насочена към биомедицински изследвания, подобряване на здравето на населението и превенция - Институтът по молекулярна биология, Институтът по микробиология, Институтът по биофизика и биомедицинско инженерство, Институтът по експериментална морфология и антропология с музей, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.
 
Държавният глава посочи, че четирите института са пример за обединени усилия на научна инфраструктура, лаборатории и човешки потенциал, чиято синергия дава резултат.

„Чувствам се горд като българин не само от вашите научни постижения, а най-вече от начина, по който се отнасяте към благородната си мисия и  развивате българска наука на световно ниво с ангажимент към бъдещето на България“, заяви държавният глава.

Президентът благодари на учените за научния и практико-приложния им принос и усилията, които полагат още от началото на пандемията с коронавируса. „Вие дадохте увереност и на  нашите медици, че пандемията може да бъде регистрирана, контролирана и овладяна. Кризата показа, че не трябва да се отнасяме с лека ръка към нашите учени и към научната дейност в България“, посочи Румен Радев.
 
Президентът изтъкна приноса на институтите за намирането на механизмите, които отключват острите вирусни инфекции и онкологични заболявания.

„В ЕС годишно 1 млн. души губят живота си заради онкологични заболявания, което остава огромен проблем. Вашият принос е безценен не само за разработката на ваксини, на ефективни медикаменти, но и за профилактиката и превенцията на тези заболявания и извънболничното лечение, където България изостава“, отбеляза Румен Радев.
 
Президентът приветства  ангажимента на учените за решаването на екологичните предизвикателства, както и международния им обмен със световноизвестни институти.

„Проблемите пред бъдещето са много, а ресурсите – ограничени, и можем да ги решаваме само с обединяване на научния потенциал“, заяви държавният глава.

Румен Радев изтъкна необходимостта от дебат за посоката на развитие на българската наука, какъв да бъде темпът на нейното развитие в области, които са жизненоважни за нашето общество.
 
Президентът пожела на учените да продължават неотклонно с висок дух и енергия да работят за бъдещето на България.  Румен Радев посети днес лаборатории на Института по молекулярна биология, където се запозна с най-модерната микроскопска лаборатория, включена в европейската мрежа Euro Bioimaging, която е единствена на Балканския полуостров. Държавният глава се запозна и с изследователската дейност на лабораториите по имунология и за изследване на рака, които са на Института по микробиология.

Коментари Напиши коментар

72

Не се краде ли?!

преди 1 година

До Анонимен 71Не си добре информиран, пич.Поинтересувай се как се разпределят парите, отпускани всяка година на Фонд Научни изследвани към МОН. Става въпрос за десетки милиони, а понякога дори и за 100 милиона. Не според научната им стойност и ефективност се финансират кандидатстващите проекти, а с връзки, с лакти и по принципа "Ти гласуваш за проекта на моите хора, а аз ще подкрепя твоя проект". И се дават милиони за кухи уж-проекти от типа на "Аз ще създам дървено желязо".

71

Жажда за Микрофоня

преди 1 година

Този, нещо жаден за внимание, от всичко разбира, за всичко да се изкаже - всяка манджа мерудия. - Г-н Фатмакоид да ви попитам като експерт - в тоалетната с маска или без маска да влизам... и коя тоалена хартия е най-добра? Очаквам телевизионно обръщение по пъпросите ми!

70

Анонимен

преди 1 година

Радев, как така инвестиции в науката ? неможе така , от там неможе да се краде а от магистралите пада яко крадене