Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев обвини управляващите, че с промяната на Изборния кодекс целят да спечелят служебна победа на предстоящите избори, нанасяйки пореден удар върху правната конструкцията на страната .

Той наложи вето на част от промените.

Още по темата
Според него се създават предпоставки за честността на изборите и възможност за тяхното оспорване.

„Промените на токова важни правила броени месеци преди изборите без реален дебат по същество и без оценка за въздействието са пример за непредсказуемост на управлението и отблъскват  гражданите“, коментира президентът.
 
Радев смята, че трите месеца на протести с искане за оставка на кабинета са свидетелство за дълбока криза на демокрацията.

„Сондажите регистрират срив на доверие в управляващите. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължим напред. Отказът на властта да чуе гражданите удължава агонията“, каза Радев.
 
Той напомни, че през миналата година парламентът постанови изискване за изцяло машинно гласуване, с последните промени в Изборния кодекс депутатите го подмениха с възможността да се гласува и с хартиена бюлетина.

„Тези решения могат да се обяснят само с желанието да се отвори достатъчно възможност за хаос и изборни манипулации в ползва на управляващите“, скочи държавният глава.

 Освен това прехвърлянето на ЦИК на решението да определя дали да се наемат или купят машините на практика означава бягство от отговорност на парламента при положение, че в Конституцията ясно са указани разпоредбите за задълженията на парламента.

„В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи избора за компютърна обработка на данните от гласуването като изцяло вменява тези дейности на „Информационно обслужване“, подчерта Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase