Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Около 10-15% от полицаите, които охраняват протестите в София са командировани от провинцията. Броят им се мени съобразно нужните и те не участват всеки ден в опазването на реда по време на демонстрациите. Това става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на МВР шефа Христо Терзийски.
Още по темата
Охраната на протестите се осъществят основно от СДВР и служители на жандармерията. Броят на ангажираните в дейностите по опазването на реда се променя всеки ден според определената степен на риска – ниска или висока.
 
Въпреки това се налага силите да бъдат допълнени и с полицаи от провинцията, защото протестите не са регламентирани, не са изпратени уведомления до Столичната община и реално липсват организатори, които да поемат отговорност по охраната.
 
В същото време в социалните мрежи се оправят призиви за ескалиране на напрежението, което води и до сблъсъци с органите на реда. Организират се и автобуси, които да превозват участници в акциите в Триъгълника на властта от провинцията.
 
Полицаите от останалите градове в страната се командироват за съответния ден за участие в конкретната акция. Ако се налага да пренощуват в столицата, те се наставят в общежития на Академията на МВР и в хотели.
 
Колко струва това на държавата все още не може да се каже, защото не са готови финансовите отчети за направените и предстоящи плащания за командировъчни и настаняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase