Окончателно депутатите приеха на всички избори, освен на местните, да се гласува с машини и хартиени бюлетини. Как ще гласуваме на следващите избори?

"Не се получи одобряването на изцяло машинно гласуване, поради аритметичния сбор на мнозинството. То не желае да се вслуша в това, което искат хората", коментира депутатът от БСП Иван Ченчев в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Той посочи, че желанието за въвеждане на машинно гласуване се наблюдава и при много от коментарите на анализаторите. Ченчев обяви, че доводите, според които много хора биха се притеснили дали машините за гласуване са дезинфекцирани, не могат да бъдат сериозни.

"При хартиеното гласуване много хора може да се притесняват дали всяка химикалка е дезинфекцирана", каза още той и допълни, че трябва да се прецени какъв брой машини биха били необходими за нуждите на отделните избирателни секции.

Според депутата машините за гласуване няма да позволят да има недействителни гласове.

"На последните избори 600 хил. са невалидните бюлетини. Това означава, че 600 хил. граждани са отишли до урната, подали са своя вот и гласът им по някакъв начин не е бил отчетен", поясни Ченчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че се наблюдава натрупване на постоянен дефект при хартиената система за гласуване.

"Министерски съвет бяга от отговорност и я прехвърля изцяло на ЦИК", смята социалистът. По думите на госта всеки втори българин се съмнява в сегашния модел на гласуване.

Ченчев коментира и днешното напрежение в парламента, когато майки от "Системата ни убива" влязоха и отказаха да напуснат Народното събрание.

"Майките дойдоха с искания, които кодираха в деловоството на парламента. Сигнализирани са всички парламентарни групи да се осъществи среща с тях. Отзова се БСП", коментира Ченчев.

Депутатът е на мнение, че напрежението се е изострило след като от НС са отказали на 24-годишен мъж с детска церебрална парализа да използва тоалетната в сградата. Причините за отказа били противоепидемичните мерки срещу Ковид-19, както и това, че мъжът бил външно лице.

"Протестиращите отвътре започнаха да излъчват лайв и навън се събраха хора, взе се решение вратата да се заключи. Хората не можеха да мръднат нито назад, нито напред", разказа още Ченчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase