Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
След като лидерът на "Воля" Веселин Марешки беше осъден на 4 години години затвор за рекет и изнудване, БСП настоя той да бъде отстранен от поста заместник-председател на НС.
 
Според Правилника за дейността на парламента парламентарната група на "Воля" може да предложи друг на неговото място или по предложение на шефката на НС той да бъде отстранен от поста.
 
"Парламентът е най-представителната изборна институция. Има централна роля. Често и сами не осъзнаваме огромната институционална власт, която е концентрирана в ръцете ни, но това означава и огромна отговорност", посочи левият Кристиан Вигенин.
Още по темата
Според него през годините на управление на ГЕРБ и коалиционните им партньори са нанасяни удари срещу парламентаризма, за да стигне дотам, че днес зам.-председател на НС поучава ефективна присъда за рекет.
 
"Присъдата подлежи на обжалване, но този факт само по себе си хвърля тежко петно върху и без това ниския рейтинг на НС. Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредното потвърждение за политическа кома, в която това НС е изпаднало, тази присъда обаче е и петно върху парламентаризма", посочи социалистът.
 
Той добави, че явно въпросът е политически чувствителен, защото може да засегне партийни сметки.
 
"Без "Воля" нямаше да има нов проект на Конституцията, а и днешно заседание нямаше да се състои. Вие обаче си позволихте да отнемете заместническото място на Валери Жаблянов заради изразено лично мнение, но въпросът сега е ефективната присъда съвместима ли е с този пост", риторично попита Вигенин.

Коментари Напиши коментар

144

Анонимен

преди 1 седмица

Има доказана вина и съдебно решени което всяка правова държава е длъжна да уважи и поиска оставката на този политик и ако той има поне малко съвест е си подаде само оставката но явно днешните управляващи са толкова корумпирани че дори явно престъпление не им ги разследват не ги разследва прокуратурата нито за незаконно притежавано оръжие, нито за противозаконни заграбени държавни земи, закупени на безценица хотели,нито за клевети срещу президента, нито за заплахи с трупове и морги,нито за обиди

143

Обединение с кого?

преди 1 седмица

До Dinosaurus: Президентът Радев не е обединител на българският народ с крадливата и некадърна гербаджийска дружинка. А и такова обединение не ние е нужно. Изходът (изглаждането, както пишеш ти) ще стане с оставка и предсрочни избори.

142

Тикволандия

преди 1 седмица

Да не се кахърим отсега за Марешки, още нищо не е ясно. Като си знаем съдебната система, най-вероятно (като си плати) ще го изкарат невинен на последна инстанция. А дали това ще повиши рейтинга на парламента е съмнително.