За първи път в историята на БСП близо 80 000 членове избират пряко председател на партията. По данни от Общинските избирателни комисии към 15:00 часа на прекия избор на председател на БСП са гласували 45 435 социалисти или това прави 56,1% избирателна активност.

Още по темата
Едва в късния следобед стана ясно колко са имащите право на глас за лидер на левицата. Точната бройка беше събщена от партийната ЦИК, но с уговорката, че социалистите може да се окажат по-малко.

Рано сутринта основните претенденти за председателския пост - Корнелия Нинова и Кирил Добрев упражниха правото си на глас. Настоящият лидер на левицата сравни вота за БСП с битка между персцийци и гърци.

"Политиката е маратонско бягане, тя иска постоянство и издръжливост. Ние българските социалисти в последните 4 години бяхме постоянни в битката си срещу мафията – издържахме всички изпитания и удари и време финала на маратонското бягане да го обявим сега на площада при хората", заяви Нинова, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Доскорошната дясна ръка на Нинова – Кирил Добрев заяви, че е гласувал за единство в БСП.

"Гласувах за този, който може да направи БСП отново победител, така че хиляди, милиони да се гордеят с нея", каза той.

И двамата опоненти коментираха и появилите още преди слухове, че на вътрешнопартийите избори са възможни манипулации. А в изборния ден за социалистите не липсваха и жалби за нарушения.

До следобед те бяха 50, повечето от тях за сменени изборни помещения. Избирателите гласуваха в над 1000 секции в цялата страна. Резултатите от вота ще станат ясни най-рано в понеделник сутрин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase