Снимка: БГНЕС

Професор Михаил Константинов за пореден път исказа своята теза, че няма как да има машинно гласуване при предсрочни избори.

"Eдин от въпросите, който се обсъжда, е свързан с така наречените машини за гласуване. По сега действащите текстови във всички секции с над 300 избиратели трябва да има само машини. Не може да има и предсрочни избори, и машинно гласуване", заяви проф. Константинов пред Нова тв.

Председателят на "Информационно обслужване" срвани идеята изборите да се проведат в два дни като пазаруване по време на епидемия.

"Първият ден да гласуват по-възрастните, а вторият по-младите. Това се среща в много страни, без да има коронавирус", поясни Константинов.

Според бившия говорител на ЦИК - Цветозар Томов, има три причини, поради които хората могат да искат машинно гласуване – България има недоверие към честността на изборите, елиминиране субективния фактор при броенето на гласовете и модернизиране на изборния процес.

„Трябва внимателно да бъдат описани процедурите, по които ще се съхраняват изборните книжа. Има значение кога и какви ще са следващите избори. Никъде в законопроекта не се обяснява защо се предлага за Обикновено народно събрание една изборна система, а за Велико – друга. Член 306 има две изисквания към ЦИК. Едното е в един едномандатен район да няма гласоподаватели от различни общини, а другото те да бъдат приблизително равни по обем", обясни Цветозар Томов, бивш говорител на ЦИК и социолог.

Той коментира и протестите, които вървят вече два месеца.

"На мен не ми хареса, че сблъсъците се превърнаха в повод за още един публичен сблъсък, в който се обсъжда кой е виновен. Не знам кой е виновен, но знам кой е отговорен – властите. Трябва да се изясни защо се допуснаха сблъсъци при наличието на толкова полиция в центъра на София", каза още Цветозар Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase