Снимка: БГНЕС
Бягството няма да ви спаси от позор, а показва, че истинският парламент е навън. Така остро отговори президентът Румен Радев на освиркванията на депутатите от мнозинството.
 
В първия ден от новата пленарна сесия той направи обръщение към НС и народа и отново настоя за оставка на управляващите.
 
„Както мен, така и вас, българските граждани са ни избрали, за да ги представляваме и да решаваме техните проблеми и най-важното да ги изслушваме. Липсата на диалог показва и защо хората днес са на улицата“, коментира той.
Още по темата
Според него е нужен дебат по много въпроси, но той трябвало да се проведе от следващия парламент.
 
Радев припомни, че Народното събрание е институция, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и за бъдещето на България“.
 
"В този момент Народното събрание трябва да е на високата на решенията и да прекрати сблъсъци. Нямаме друг път за излизане от блокажа на държавата освен нормалния политически акт на оставка“, настоя държавният глава.
 
Той припомни, че преди година отново в НС е очертал ситуацията в страната и проблемите в обществото - корупцията, неефективното управление, концентрацията на властта и обществения ресурс в тясна територия, неравенствата, демографската криза, срива на институциите.
 
"Посочих пътищата за тяхното решаване - засилване на гражданското участие, укрепването на върховенството на закона, засилване на парламентарния контрол върху изпълнителната власт, отчетност, въвеждане на финансова децентрализация, подобрява на бизнес средата. Призовах парламента парламента към действия за постигане на тези важни за обществото ни цели, ясно заявих, че времето за промяна изтича, така както изтичат навън младите и трудоспособни българи, както гаснат българските села. Тези мои думи бяха пренебрегнати, предполагам с надеждата всички проблеми да приключат, но днес улицата е изпълнена с възмутени и загрижени за бъдещето на България хора и призиви за оставки“, коментира Радев.
 
Според него, ако парламентът е упражнявал контрол върху изпълнителната власт, нямаше да има гневни хора на улицата.
 
„Парламентът допусна да се превърне в изпълнител на волята на премиера“, скочи президентът.
 
Той добави, че целта на предложението на ГЕРБ за нова Конституция и свикването на ВНС цели единствено да се запази настоящето правителство и да се удължи агонията.
 
„Не липсата на нова Конституция изкара хората на улицата, а корупцията. Българите искат оставки, честни избори и ново доверие, хората излязоха от хипнозата на пропагандата, преодоляха страха и настояват за своето право да живеят в нормална държава“,посочи Радев.
 
„Очаквам да предотвратите всякакви опити на статуквото да излъчи експертен кабинет и да измами“, обърна се той към депутатите в залата.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase