Снимка: Bulgaria ON AIR.

Сериозни критики към България на закритото заседание, което се проведе днес в Европарламента. Мониторинговата група за върховенството на закона обсъди ситуацията в страната след 50 дни антиправителствени протести.

При закрити врата в Брюксел са били изслушани вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, съобщи Bulgaria ON AIR.

Покана за участие е била отправена към премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, но те не пътуваха до Брюксел. Макар в подкомисията да няма български евродепутати, представителят на ЕНП и българската десница Радан Кънев потвърди, че изслушването е сигурен знак за това, че Европа следи с повишено внимание случващото се у нас.

А изслушването в мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент е ключово.

На  заседание на същата подкомисия беше поканен да участва малтийският премиер след убийството на журналист в страната миналата година, последвано от оставката на министър-председателя. Там има и представители на Венецианската комисия. Има очаквания събитията в България да влязат и в дневния ред на Европейския парламент.

Коментари Напиши коментар

93

Анонимен

преди 1 година

хибридни атаки

92

Тикволандия

преди 1 година

До Анонимен 84: "Ето как ПИК описаха новината"? И какво е това ПИК? - някоя гербаджийска партенка? Това ли предлагаш да тиражираме?Някой съмнява ли се в гербаджийските корупционни схеми? Суджук, б'оклук, обществени поръчки за "наши хора", къщи за гости, апартаменти на специални цени. Те нямат край.

91

Какво следва?

преди 1 година

До Хибридни атаки: Да не бързаме с изводите. Винаги се започва с изслушване. Но вече сме се оказали във фокуса на вниманието на ЕС заради корупцията. Да видим какво ще последва.