Снимка: БГНЕС
Конституцията е израз на минималния консенсус, който трябва да се постигне не просто в парламента или във Великото народно събрание, а в обществото. Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
 
"Конституцията може да бъде подобрявана. Изцяло нова сигурно може да бъде направена, но се ужасявам от мисълта (казвам го като юрист), че може да се подготви и приеме текст по начин, по който се подготвят и приемат законите", коментира Киселова.
 
Тя приема предложенията, които сега се лансират от ГЕРБ и от ВМРО, както и от отделни представители на партии, като "екзотични" и посочи, че "ни връщат назад, вместо да ни дърпат напред“.
 
"С всички сили ще работя да не се стигне до свикване на ВНС. Не защото България няма нужда от по-добра Конституция, а защото не искам да бъде правена по този начин и от хора, които не уважават компетентните и експертите“, заяви доц. Киселова и допълни, че "ако единственото усилие е да спечелят време, това е грешно политически".
 
"Проектът, който ни беше предложен, доста увеличава властта на прокуратурата", смята Киселова. "Не може онзи, който е страна в процеса, да предлага увеличаване на наказанията. Увеличаването на наказанията бори ли престъпността? Отговорът е "не".
 
Доц. Киселова прогнозира, че ако се стигне до решение за ВНС, неминуемо ще се стигне и до промени в главата, свързана с държавния глава.
 
Тя не вижда сред исканията на протестиращите вече повече от 40 дни ясно изразено такова за свикване на Велико народно събрание.
 
"Част от независимите народни представители си комуникират директно с Борисов, други бяха в БСП и има един от ДПС", отбеляза още Наталия Киселова. "Така че когато гледаме как гласуват, можем да предполагаме как ще се позиционират. И тук вече става много деликатно за самите народни представители от ГЕРБ. Те трябва да изберат с кого е най-малко опасно да се коалираш, имиджово. Това е политическата част."
 
За да успеят да съберат 120 или 121 подписа, в ГЕРБ трябва много добре да преценят с кого се коалират, защото е "много възможно някой да преспи и да премисли", допълни преподавателят.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.