Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори. Как премина професионалният път на Данаил Кирилов  разказва Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Данаил Кирилов зае поста на Цецка Цачева в началото на април миналата година. Няколко месеца след това той попадна под прицела на медийното внимание, докато правеше проверка на системата за случайно разпределение на дела, определена от него като "джуркане“. В нея той беше въведен от служителка на Върховния касационен съд.

Заключението на правосъдния министър беше, че системата се нуждае от наречения от него "бял хакер“ или експерт, който да прецени рисковете ѝ. Освен с емблематични изказвания пред медиите, Данаил Кирилов стана известен и с постовете си във Facebook – голяма част от тях, насочени срещу друг негов предшественик - Христо Иванов.

След инициативата му в парка "Росенец" Христо Иванов беше сравнен от Кирилов с анимационен герой. "СпонджБоб Квадратните гащи отишъл на море да се прави на областен управител, с лодка", написа Кирилов в профила си във Facebook.

Така Кирилов получи забрана за писане на постове, но се нагърби с друга задача - писането на нова Конституция. Tова предизвика нова вълна от коментари, които заляха Facebook пространството. Шегите по темата не оставиха безучастен и самия Кирилов. "На мен ми викат година и половина Барни Ръбъл, всички членове на една политическа партия, аз за няколко часа нарекох колега политик "СпонджБоп" и виждате каква е реакцията, коментира той.

По време на мандата си на поста Данаил Кирилов беше неколкократно критикуван и от опозицията, и от европейски институции. Данаил Кирилов напуска поста след близо година и половина, а дали оставката му ще бъде приета и кой ще го замени на поста все още не е ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase