ВМРО тепърва ще обсъжда промените в Конституцията, предложени от ГЕРБ. С позиция дали и как ще подкрепят проект за нов основен закон, коалиционният партньор ще излезе през септември.

Лидерът на ВМРО вече обяви, че срещу подкрепата си "войводите" настояват за няколко основни промени в Конституцията, сред които образователен ценз при избори, задължително гласуване, връщане на донаборната служба и гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена.

Още по темата
Коалиционният партньор на управляващите ще предложи освен свикване на Велико народно събрание, да се проведе и референдум и по други въпроси, които изискват промяна в Конституцията.

Лидерът на "Воля" и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки пък се обяви за мажоритарни избори и за въвеждането на забрана хора, които досега са участвали по някакъв начин в управлението, да се кандидатират за депутати.

Проектът на ГЕРБ за нов основен закон беше внесен в понеделник, а следващите седмица ще изпратят покани на парламентарно представените партии за консултации за новата Конституция.

Вижте повече в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase