След 40 дни протести остава желанието сред част от обществото за оставка на управляващите и предсрочни избори - независимо, че блокадите и протестите до момента не произведоха нови лидери или ясно очертана алтернатива. Изводите са от последното национално социологическо проучване на "Галъп".

В тази ситуация очевидно има отвличане на вниманието. Ако има кризисен период, той ще е есента и зимата. Цялата тема с Конституцията няма да се случи, тя просто отвлича внимание. Това каза за "България сутрин" бившият социален и външен министър Ивайло Калфин.

Още по темата
По думите му българинът трудно излиза на протест, а демонстрациите не са първите подобни.

"Очевидно е преляла чашата и хората няма лесно да се приберат в дома си. Никога не е имало успех, когато управляващите искат още един шанс за няколко месеца. България е единствената страна, в която се увеличава разликата между най-бедни и най-богати, което ще доведе до тежки последици", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Според политика няма цялостна концепция на кого и как се дават пари. Парите за пенсионерите щели да свършат през ноември, а това не било начин за справяне с политическа криза.

"Зимата действително ще бъде трудна. Пари има, те са ясно разписани, но се раздават като бонбонки, докато обикаля премиерът с джипа. ГЕРБ заприлича на всички останали партии", коментира още Калфин.

По думите му политика се прави с ясни цели, а в нея трябва да влизат млади лица.

"Няма желание за развитие на социалната политика. В България се появяват формации с доста размита политическа физиономия. Подозирам, че надали ще видим нещо много различно в следващия парламент", каза още бившият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase