Свикването на Велико народно събрание не само не отговаря на исканията на протестиращите, но и подменя обществения дневен ред. Протестите могат да ескалират след подобен ход. Основните искания на хората по улиците са ясни и това е оставка. Това каза Екатерина Баксанова, правен експерт в Институт за пазарна икономика, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria
 
"Идеята за нова Конституция е излишна, Велико народно събрание не трябва да се свиква", посочи Баксанова. Тя смята, че необходимите реформи трябва да бъдат направени след провеждането на нови парламентарни избори.  
 
Експерът изрази мнение спрямо някои от заложените промени в Конституцията, които бяха предложени от ГЕРБ. 
 
"Не виждаме отчетност на главния прокурор, намаляване на влиянието му в обществения и политически живот, създаване на механизми за засилване автонимността на отделните прокурори", отбеляза тя, като добави, че дори на прокурора се възлагат нови правомощия. 
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Коментари Напиши коментар

46

Рехави протести

преди 2 години

Снимани от дрон протестиращите в София са по 3-4 хил. души всяка вечер. На най-големия митинг на 29.07 са били между 12-15 хиляди. В останалото време са 2-3 хиляди дневно. А днес са около 1000 души. Крайно недостатъчно... Може би есента... За сведение протеста на жълтите павета на БСП е бил между 2500-3000 души. Колкото едно село. Жалка работа. За сравнение големите протести на СДС през 1990,1991,1996, 1997 години, които събориха комунизма бяха 150-200 хиляди души в София дни наред. Тогава нещата се случват.

45

Анонимен

преди 2 години

аз не искам оставка а НАРОДЕН СЪД за предателите ГЕРБ и ДПС!

44

Анонимен

преди 2 години

"Основните искания на хората по улиците са ясни и това е оставка"Оставка искат шепа безделници, които се разхождат по улиците ден и нощ и пречат на останалите да ходят на работа. Не искам никакви оставки. Борисов и Гешев работят добре.