Снимка:

Премиерът Бойко Борисов отговори на упреците, че печели време с последните си действия и чрез председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова депозира в парламента проекта за промени в Конституцията. Смисълът на една подобна промяна коментира докторът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

"Текстът, който прочетох, е всъщност проект за нов нормативен акт. Трудно е да се каже обаче, че правим нова Конституция. С някои различия текстът е почти изцяло същият. Били сме изправени пред много кризи и Конституцията винаги се е справяла с тях", заяви доц. Киселова в ефира на "България сутрин".

Докторът по конституционно право изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че законът за нормативните актове дава много възможност на гражданите да участват в обществени обсъждания на проекти за закони.

Още по темата

"Под 10% от законите на сегашното Народно събрание са били поставени на обществени обсъждания. Миналата година на 4 септември президентът предложи да се обсъдят част от текстовете и да бъдат променени. Въвеждането на института на индивидуалната конституционна жалба е проблематично. Ако трябва да говорим за правно-техническата редакция, тя е много лоша", обясни експертът.

Според доц. Киселова всеки български гражданин може да предложи подобряване на действащата Конституция, без да свиква Велико народно събрание.

"Министър-председателят каза вчера, че като се свика ВНС, всеки гражданин ще си каже, каквото има да казва. Това е погрешно и ще хвърли държавата в едно безвремие. 2 ноември е всъщност времето, в което правителството трябва да внесе проекта за бюджет. Всеки от нас може да предложи достатъчно подобряване на действащата Конституция, без да свиква ВНС. Защо не даваме законодателна инициатива на съдиите и прокурорите, например?", обясни тя.

Конституционният специалист подчерта, че Великото народно събрание е създадено по две причини.

"На първо място - да се търси историческа връзка с Търновската конституция. И на второ място - да се усложни редът, по който най-важните въпроси се променят - т.нар. конституционно ядро. Ако погледнем към съседна Гърция - там 2 поредни парламента трябва да подкрепят промените, за да влязат те в сила. Сегашната Конституция е добра и може да бъде променена. Няма смисъл да се приема изцяло нова, която повтаря старата с други думи", категорична бе доц. Киселова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase