Какви ще са политическите събития в страната след предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията?
 
"Това, което предложи премиерът, е свързано до голяма степен с исканията на младите. Но отговорът беше такъв, че процедурата е толкова сложна, че няма да е нито сега, нито до редовните и след редовните избори", коментира политологът Димитър Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той е на мнение, че няма как да има Конституция без да има сътрудничество между първата и втората партия.
 
"Това е началото на нов етап в българската политика, в която дори най-голямата партия, която до този момент показваше абсолютна системност в подходите си, отваря възможностите за свикване на Велико народно събрание и коренна промяна на институциите", посочи политическият анализатор Слави Василев.
 
Василев смята, че притесненията на президента са, че влизането в процедура за свикване на Велико народно събрание ще задържи Борисов на власт прекалено дълго.
 
"Не е съвсем ясно, че до началото на ноември ще бъде открита процедурата с гласуване, в която трябва да има 120 депутати, не е ясно и как ще се съберат те. Изключително скептичен съм, че ще има предсрочни избори, най-вече заради несъгласието на ГЕРБ", добави Димитров.
 
Слави Василев обясни, че това, че в момента няма консенсус между политическите сили, не означава че такъв не може да се роди в бъдеще.
 
"Не се знае по какъв начин ще продължи протестът, очаквам той да се засили. Време е по-малките политически формации да покажат какво искат. Желанието за промяна е консенсус", каза още политическият анализатор.
 
Димитър Димитров добави от свая страна, че 120 народни представители не биха били достатъчни, за да има представителност. Според Василев обаче броят на депутатите няма значение, ако избирателната система е пропорционална.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase