Снимка: БГНЕС

Още през 2017 г. поехме ангажимент за свикване на Велико Народно събрание, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Още по темата

"Темата за това какво още е необходимо да се направи като изменение във връзка със съдебната власт е от много години", коментира още тя пред Нова тв и допълни - "Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ, не бягаме от избори и служебен кабинет".

Вицепремиерът допълни, че още в предишното Народно събрание е имало дискусии по темата: "Тогава имаше сериозен дебат какво е възможно с обикновено Народно събрание и какво не. Темата за това какво още е необходимо да се направи като изменение във връзка със съдебната власт е от много години", каза още тя.

Вицепремиерът отбеляза, че премиерът Бойко Борисов й се е обадил преди да направи обръщението вчера. "Обсъждали сме го месец и половина дали е добре да се направи. Съдебната система трябва да отговаря на очакванията на хората.", подчерта тя, но допълни, че процедурата по свикване на Велико народно събрание и преди това обсъждане не е проста.

"Винаги сме показвали, че имаме смелост да го направим. Не бягаме от тази отговорност, не бягаме от избори и служебен кабинет. Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ", категорично заяви Екатерина Захариева.

Според нея настоящата Конституция безспорно има своите достойнства. "Аз съм юрист, работила съм години по нея. Тя свърши своята работа. В същото време обаче, големите реформи, които обществото очаква, не могат да се случат с обикновено Народно събрание", обясни още вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase