Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Нито протестът се оказа достатъчно силен, така че да вземе бърз, категоричен превес и да постигне исканията си, нито пък правителството се оказа достатъчно уверено в себе си, така че или да продължи напред, или да може да води смислен разговор.

Така социологът Боряна Димитрова коментира пред bTV изминалите 30 дни на антиправителствени протести у нас.

По думите ѝ разрешаването на създалата се ситуация изисква каскада от политически ходове, като всеки един от тях може да отпуши неочакван ефект.

“Наблюдаваме един ход напред, един ход назад. Протестът получи широка обществена подкрепа, но той през тези 30 дни не беше достатъчно масов. От страна на управляващите наблюдавахме поредица от объркани ходове”, обясни тя.

Според Димитрова няма категоричен победител между протестиращи и управляващи, но през следващите дни може да има развитие на събитията.

Още по темата

Димитрова коментира, че ключови политически сили, които имат отношение към протеста, губят обществена подкрепа. По думите ѝ почти всички губят, но не е ясно кой ще е новият лидер, който ще предложи политически решения.

Всички са наясно, че с раздробени политически сили не може да се направи голяма политическа промяна, изтъкна тя.

Димитрова беше категорична, че голямото предизвикателство след протеста е какво ще се получи като политическа подредба в парламента.

 

Коментари Напиши коментар

204

Анонимен

преди 2 години

Е август месец какъв да е протестът, хората са в отпуск и нр са в градовете, нека да дойде септември да видим тогава....

203

Влайчо

преди 2 години

До RАз ходя на протестите. Никой не ми плаща. Имаме най-прекрасната страна на света с четири годишни сезона, планини, море, реки и красива природа. Имаме и най-корумпираното управление от началото на прехода. Който и да дойде след ГЕРБ, ако така краде и той така ще бъде пометен.

202

Влайчо

преди 2 години

Протестът не е достатъчно силен, защото там са огорчени и обидени хора, повече от които млади. Не са ***. Чудя се кога ще се появят агитките ...тогава ще стане много силно. Сигурно и на тях им писна Боко да им раздава отборите като мафиотски пай, де на Черепа, де на малкия от Микре срещу специални закони и обществени поръчки. В крайна сметка олигарсите се облагодетелстват за сметка на нас, а клубовете са пак в Нищото.