В парламента гласуват обявените вчера оставки на петимата министри от кабинета "Борисов 3". Преди важното гласуване пред камерата на Bulgaria ON AIR застанаха депутатите от "Воля" - Кръстина Таскова , от ВМРО - доц. Милен Михов и от БСП - Димитър Данчев.

Таскова обяви, че от "Воля" демонстративно няма да влязят в пленарната зала, за да се разграничат от статуквото.

"За нас важният въпрос е как ще оцелее народът. Разочаровани сме от промените, очаквахме експертен кабинет, а не междуведомствени промени. Няма да подкрепим това решение на правителството. Хората искат промяна, а не подмяна. Трябва да има промяна в приоритетите на управление на държавата - тя да подпомага всеки един български гражданин", заяви тя.

Още по темата
Доц. Милен Михов посочи, че промените в правителството ще се случат днес, а до дни коалицията ще излезе с конкретни мерки за стабилизиране на икономическото и социално положение в държавата.

"За нас не е толкова съществен въпросът за промяната на персоналния състав на кабинета. Ще бъде направено нещо много по-важно - ускорено развитие на страната с актуализирана програма в последните месеци на управлението. Основната задача в тази тежка икономическа и епидемиологична ситуация трябва да бъде увеличаване на доходите на хората, борба с престъпността, нов кодекс за социалното осигуряване", коментира депутатът от ВМРО.

Доц. Михов отбеляза, че главната цел на това управление е честни избори. Властта не се сменя на улицата, сменя се на избори, изтъкна той.

"Войната на институциите, която придоби измеренията на площадна и протестна, по никакъв начин не води към добър изход. Когато е нарушено равновесието на управлението, страда цялата държава", подчерта доц. Михов.

Димитър Данчев от БСП заяви, че социалистите ще присъстват в залата, но няма да подкрепят промените в кабинета.

"Очакванията ни бяха премиерът да си подаде оставка. Хората навън няма да се успокоят. Това е вял опит за отпушване на напрежението. Няма шанс хората да се успокоят, защото очакват 2 оставки - на премиера и на главния прокурор", заяви той.

Социалистът каза още, че голямата цел е промяна в секторните политики. Докато архитект на това правителство е Борисов, това очевидно няма как да се случи. Всичко е имитация на промени. Едни и същи хора просто сменят местата си, настоя Данчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase