Имаме тежък институционален проблем, защото Радев напусна зоната си на отговорност. В момента нямаме президент. Видяхме през 2013 г. след февруарските протести, че президентът Плевнелиев успя да превърне президентската администрация в пространство за диалог между протестиращите групи. В момента г-н Радев е страна - това е недобра ситуация в условията на протести, които Радев тласна в грешна посока, за да защити самия себе си.

Още по темата
Това заяви политологът доц. Антоний Гълъбов в коментар за Bulgaria ON AIR на нестихващите антиправителствени протести и противопоставянето на институциите у нас.

"Протестът повтаря репликите, които суфлира Радев - няма свое лице и послание. В тази ситуация диалогът е труден. Имаме политическа култура, която в много малка степен включва смислен диалог", отбеляза още той.

Доц. Гълъбов изтъкна, че по Конституция президентът не може да иска оставката нито на правителството, нито на главния прокурор. А усещането за несправедливост не било резултат само от действията на съдебната власт.

"Г-н Радев си позволи да заяви, че бъдещето на България се решава на площада. Време е да се направи крачка встрани и да започне процес на изграждане на диалог", подчерта политологът, според когото вотовете на недоверие към правителството са все по-зле подготвени.

"Вместо да се насочва енергията на протеста в безплодна посока, е много важно да се разбере, че България е парламентарна република. Тласкането на страната в условия на пълна несигурност вероятно обслужва нечии интереси, но не и българските", категоричен е доц. Гълъбов.

Той акцентира, че са в момента са заложени стратегически интереси на България и страната ни трябва да има пълноценно работещо правителство.

"Г-н Борисов е доказал, че знае какво означава национален интерес и в определена ситуация би могъл да се оттегли, за да може това правителство да свърши работата, за което е избрано", посочи още събеседникът.

Колегата му доц. Петър Чолаков заяви в студиото на "България сутрин", че за момента диалог не се получава. Това, което прави Борисов, е да печели време с оставките на министри, смята той.

"Въпросът е дали обществото може да търпи повече едно такова управление. Виждаме, че вече десетки хиляди се включват в протестите, вчера излезе информация за 60 хиляди души", каза още той.

Политологът изтъкна, че сега не е моментът да се каже кой ще оглави политическата обстановка в страната. Той подчерта, че това, което обединява гражданите на протеста, е общото възмущение към ГЕРБ.

Коментари Напиши коментар

450

винаги истината

преди 1 година

ДБ ЛИ Е ВАШИЯТ ИЗБОР - КЪНЕВ ,АТАНАСОВ , НЕНЧЕВ , ИВАН КОСТИВ ,БОМБАТА ! ТЕ ПРОДАДОХА ЗАВОДИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И ОЩЕТИХА ДЪРЖАВАТА С 20 МИЛИАРДА , УНИЩОЖИХА ЗЕМЕДЕЛИЕТО .ГЕРБ ПРОДЪЖИ ПАДЕНИЕТО ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ ...... НОВИ ЛИЦА - ЕКСПЕРТИ ЩЕ ИЗБУТАТ СТРАНАТА ОТ ДЪНОТО!?

449

Анонимен

преди 1 година

Първо...Хората от псевдо протестите не знаят, какво точноискат... ,освен Бойко да подаде оставка.Второ...Протестите са организирани с плащането наопределени суми пари на няколко мошеника....Трето...*** там си нямат понятие от политика иуправление на държава.Четвърто... Ако не стане нищо съществено, поне да имамного заразени за да се затруднява още повече живота вБългария...Пето...Иска се Гешев да остави на мира олигарсите.

448

Зозо

преди 1 година

Хахахааааа, руските комунисти от БСП били против мафията и корупцията :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Коалицията Грипен&Череп в действие :))))))))))))))))))))))))))))))))