Снимка: БГНЕС

Не трябва да се върви към служебен кабинет, а към избори. И БСП трябва ясно да се обозначи като алтернатива, заяви председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред Нова тв.

БСП не бива да участва в сделки и договорки, категоричен е той.

"Има три сценария за изход след протестите. Първият е създаването на така наречен експертен кабинет. Той няма капацитет и доверие. Вариант две е извънредни избори. Вариант три - ако  не мине, ГЕРБ да карат до редовните избори", каза той.

Още по темата

Той на няколко пъти подчерта, че протестите са предизвикани от чувството за несправедливост и по-рано хората са били склонни да търпят.

Според него хората имат пълно право да протестират и да изразяват недоволството си.

"Повечето от анализаторите гледат за конкретните поводи за началото на протестите и пропускат това, което се случва в страната през последните три месеца. Във връзка с пандемията има много дълбоки социално-икономически причини. Блокирането на икономиката доведе до това, че десетки хиляди загубиха работата си, а стотици хиляди живеят с намалени доходи. И ако по-рано хората свързваха двата края, то сега всички изпитват затруднения", каза Станишев.

Той е категоричен, че БСП е трябвало да излезе с ясна позиция за случващото се, да начертае линия на поведение и да покаже единството на партията по отношение на протестите.

"Ако бях на мястото на Корнелия Нинова, щях да приема тази инициатива, която беше свикана легитимно, когато миналата събота 79 члена на НС на БСП се събраха на среща с идеята да се обсъди тази позиция на БСП. Искаме да бъдем алтернатива на ГЕРБ в това управление. Хората протестират срещу този модел на силово недиалогично управление, което за 10 години изгради една система – пирамида от зависимости, в която цялата власт се концентрира в ръцете на една партия и един кръг, но не се води реален диалог с обществото. Нашият основен акцент трябва да бъде социално-икономическата промяна в България и оздравяването на държавата като цяло", каза още Станишев.

"Позицията на огромна част от протестиращите или на БСП не се сформира от интересите на Божков или който и да е бизнесмен. Нашата позиция се формира от разбирането за нуждата от промяна, която изразяват хората. Много е важно всички политици да проявят малко повече смирение. Хората имат основания да протестират и политиците трябва да намерят решение и изход от тази ситуация. БСП е предложило своя изход и то преди началото на протестите – вот на недоверие“, заяви той.

"Трудно виждам сътрудничество с ДПС, защото за всяко едно партньорство и сътрудничество винаги ние плащаме цената. Важното е да си извлечем поуките от предишни коалиационни формули и подходи, за да не плати пак цената БСП. И най-важното - да свършим работа за хората. Хората имат нужда от промяна, България има нужда от промяна", заяви още Сергей Станишев.

"При Орешарски толкова искахме да извадим ГЕРБ от властта, че се случиха грешки и платихме висока цена", призна  той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase