Снимка: Bulgaria ON AIR

Общ преглед
Две самоделни взривни устройства са хвърлени на снощния протест по сградата на бившия Партиен дом.

След разследване днес са задържани още 7 от провокаторите на протеста, съобщи МВР шефът Младен Маринов в парламента. Изслушването му стана по настояване на БСП.

Той призна, че още преди дни в полицията са постъпили сигнали, че ще има опити за агресия спрямо полицаите и институции, което за съжаление се потвърди на протеста във вторник, когато беше атакувана сградата на Народното събрание -2.

Още по темата

"Полицаите не са там за саморазправа, те не са там, за да бият, а за да оказват съдействие на протестиращите. Всички полицаи са инструктирани да не се подават на провокации и да използват сила и други средства само когато са заплашени“, увери министърът.

Заради ексцесиите снощи са задържани шестима, днес още 7, но е възможно и други да се окажат в ареста, защото разследването продължава да тече.

МВР шефът призова протестиращите да го правят мирно.

А конкретно за протеста снощи Маринов обясни, че събирането на протестиращите е започнало около 16,45 ч. пред Президенството, след това е започнало шествие до площад "Независимост“, където се е провел митинг.

"Около 21 ч. участващите започват да палят факли, димки и изстрелват пиротехнически ракети към сградата на Народното събрание – 2. На сградата са се покачили 4 лица, които са разпънали транспарант. При слизане на лицата около 22 ч. транспарантът, който е поставен от тях, пада като в този момент обособена група от протестиращи започват на хвърлят камъни, бутилки и предмети към полицаите. В същото време са взривени и две силни самоделни взривни устройства. Един от протестиращите пада най-вероятно вследствие на взрива, при опита на двама полиция да му помогнат, те са атакувани от протестиращите и тръгвали към входа на сградата, там започват да удрят и други полицаи и хвърлят боя по сградата“, разказа за случилото се Маринов.

Пострадалите полицаи са двама – един е с прозерна рана на главата, друг с наранявания по тялото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар