Снимка: БГНЕС

На заявката на БСП да свика национален митинг пред Министерски съвет, ГЕРБ отвърна с контапротест и поиска извинение от президента Румен Радев, който обидил избиратели на партията.

Според Тома Биков от ГЕРБ през поседите дни ставаме свидетели на провокация и объркване и в обществото, породено именно от тази провокация.

Още по темата
"Преди дни гардове на НСО постъпиха крайно неадекватно спрямо група граждани. НСО, която е на подчинение на президента и чийто началник е лично предложение на президента и точно заради това той не е подал оставка. Подкрепящите президента организираха протест срещу правителството, което няма отношение към НСО“, коментира той.

Според Биков Румен Радев вчера си е позволил език, който нито един български президент не си е позволявал в цялата история на страната.

"Той скандираше "Мутри вън", ние сме мутрите, нарече 1 милион български граждани мутри и ние не сме в състояние да удържим тези 1 милион души. В продължение на три години тези хора търпят обиди, всякакви провокации и епитети, ние днес също ще протестираме, но не срещу президента, ние сме гарант на европейския път на България, гарант че мафията няма да си върне държавата“, отсече той.

Биков настоя, че за разлика от БСП, в ГЕРБ са загрижени за състоянието на страната, защото икономическата криза свързана с коронавируса ще ескалира през есента и зимата и всеки загубен ден в нестабилност и в предсрочни избори ще струва много скъпо на всеки български гражданин.

"Вие не мислите за хората, а за себе си, въпреки че ако утре има избори ще ги загубите, защото мнозинството от българските граждани не ви вярва, защото не сте загрижени", обърна се Биков към депутатите от левицата. Той допълни, че защитата на президента не означава, че целият му екип трябва да е недосегаем.

"Когато си получил съдебно решение по неформален път ти трябва да отговяваш как и с какви мотиви си го взел и си го пратил на бизнесмен, когато в касата някой ти бил оставил документи от Националната разузнавателна служба трябва да си готов да отговориш откъде са и на кого ще ги дадеш", коментира още депутатът от ГЕРБ по повод твърденията на прокуратурата за съветниците на президента по правни въпроси Пламен Узунов и по сигурността Илия Милушев.

Според него трябва да се постави ясна граница, защото България е димократична държава и трябва да се управлява от политици, които са спечелили доверието на повечето от българските граждани.

"Когато някой се опитва да вземе властта чрез опити за революции, когато се говори как в Сърбия било много хубаво, защото там полицията набила протестиращите, трябва да се мисли, това не е хубаво, а означава, че хората се делят на твърди ядра, ние сме против, ние не желаем хората да се делят помежду си, но на нашите хора българският президент им каза, че са мутри и той трябва да им се извини, защото ги обиди", настоя Биков.

Той призова левицата да положи усилия тази вечер на протеста и контрапротеста да не се стигне до ескалации и провокации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase