Снимка: БГНЕС

След няколко месеца вече ще има 100 държавни бензиностанции, решиха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Те ще са под контрола на новата "Държавна петролна компания". Това дружество няма да може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност.

Дружеството ще работи без печалба и ще получава трансфери от бюджета. Компанията ще може да създава търговски фирми за управление на бензиностанциите и на петролните бази, които ще получи от Държавния резерв чрез споразумение.

Още по темата

Целта е държавните бензиностанции да предлагат горива с минимална надценка и така да регулират пазара. Мотивът на управляващите е, че новите бензиностанции ще доведат до по-голяма конкуренция, а оттам и до по-ниски цени на горивото за крайния потребител.

Принципал на компанията ще бъде икономическият министър, който ще назначава управителния съвет на дружеството.

С изграждането на данъчните складове, които ще бъдат под управлението на държавното предприятие, съответно на бензиностанции, ще се гарантира пряката връзка данъчен склад - краен разпространител на горива, което от своя страна ще осигури прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя, се посочва в мотивите на гласувания проект.

Тези акцизни складове ще подлежат на регистрация по общия ред на закона и ще могат да се ползват от доставчиците на горива при недискриминационни условия и при спазване на принципа на неутралност, се казва още в приетия от парламента проектозакон.

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 4 седмици

Tоса е държава на мутрите, която не може / а може би не иска/ да гласува ограничения за руския престъпен бизнес и затова ще издои бюджета, разбирай парите на народа за НИКОМУ НЕНУЖНИ 100 БЕНЗИНОСТАНЦИИ!

34

цецко

преди 1 месец

Лукойл и по времето на постната пица Дянков и днес по времето на вечния квартирант
Горанов е без крайни мерки,теглилки и законни измервания не само на ВХОД,но и на ИЗХОД,така,както работи и просперира правителството начело с Бойко Борисов!
Данъци от Лукойл-йок!13 долара барела е цената на украинската компания в Росенец,Бургаско!Мегдан за цени-бол!Навярно и с партийна карта-ОТСТЪПКИ!Лека.

33

гого

преди 1 месец

окончателно,крайно и за последно-държавата няма да прави б е н з и н о с т а н ц и и
други всевъзможни гъзостанции!!!