Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служители на НСО, които охраняват почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са влезли в сблъсък на брега в парк "Росенец" с бившия правосъден министър Христо Иванов, който стигна с лодка до плажа.

Това потвърди президентът Румен Радев.

Още по темата
Той съобщи, че днес е имал разговор с шефа на НСО Красимир Станчев, на която е станало ясно, че тече проверка относно правомерността на действията на служителите, участвали в скандала.

"Отдавна казах, че Доган и Пеевски не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от Борисов и изпълнителната власт. Под управлението на премиера са ДАНС и МВР, а те определят дали към някое лице има заплаха. А НСО само назначава охраната", посочи Радев.

Той съобщи, че през миналия месец комисията, която решава кой се нуждае от охрана, е заседавала и представители на изпълнителната власт са потвърдили, че Доган се нуждае от такава.

"Днес настоях пред Станчев утре да свика комисията и да се преразгледа нуждата отново", почоси той.

Президентът призова правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и ако се установи нарушение или отклонение от нормативната база, да се изпълни законът.

Според него с приетия Закон за НСО на практика се отнемат правомощията на президента реално да ръководи и контролира НСО.

"Нуждата за охрана се определя от МВР и ДАНС, а контролът се извършва от парламента", мотивира се той.

Държавният глава настоя, че ако отговорност за НСО ще носи президентът, би следвало да му бъдат върнати и правата относно службата.

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината", посочи още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase