Снимка: БГНЕС

Всяка една държава членка, когато изгражда определена ядрена мощност или ще прави промени по отношение на съответните проекти, трябва да нотифицира Европейската комисия. Това обясни пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя разясни регламентът, който разписва реда.

Още по темата

Проектът за АЕЦ "Белене" е съобщен през февруари 2007 и е нотифициран и одобрен от ЕК през декември 2007 година. Предвижда се да бъде направена допълнителна нотификация по отношение на инвестиционния проект. В нашия конкретен случай не е на лице задължение на България да информира ЕК, на лице е задължение, ако бъде избран друг инвеститор, той в рамките на тримесечен срок да нотифицира промените. Министърът е информирала ЕК какво е развитието на проекта след 2012 година.

Дебатът в общественото пространство е свързан с това, че този проект не е нов, каза министър Петкова. Това е старият проект А92. Решение №250 от 2012 година за спиране на проекта АЕЦ "Белене" е отменено. По разпореждане на НС статусът на проекта е върнат такъв, какъвто е бил преди неговото спиране. Процедурата е без предоставяне на държавна гаранция, без корпоративна гаранция, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия или друг вид подпомагане.

3 милиарда са инвестирани през годините от българските данъкоплатци в проекта за АЕЦ "Белене". Според министъра трябва да се използват активите, които имаме.

Атомната електроенергия е един от изходите за справяне с климатичните промени, един от изходите за справяне с емисиите, обясни министърът. Тя допълни, че базовите мощности, с които България разполага са атомната електроцентрала в Козлодуй и въглищните ни централи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase