Народното събрание даде 6 месеца на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да събере социалните закони в кодекс за подкрепа. Създаването му ще наложи промени в отделните закони, най-драстични - в Закона за социалното подпомагане.

Депутатът от БСП Виолета Желева заяви пред "Денят ON AIR", че тезата за кодифициране на социалните закони се коментира от февруари месец, когато хората с увреждания загубиха личните си асистенти.

"Тогава темата бе използвана от министър Сачева, за да спечели време и да се замаже несвършената работа. Защото за всички, които се занимават със законодателство, е ясно, че за 6 месеца няма как всички тези закони да се обединят и да се изготви изцяло готов текст, който да обхване цялата социална тематика", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

Законът за социалните услуги пък ще влезе в сила от 1 юли. Именно той бе причината множество хора да излязат на протест. Сред основните им притеснения бе, че някой ще извежда деца от семействата им неправомерно. Според Виолета Желева социалното министерство не е изпълнило обещанието си за срещи с протестиращите.

"Тогава назря поредният огромен скандал. Една група подкрепя закона, но друга - не. Министерството не може да намери баланс между тях. Вместо страховете на хората да бъдат разсеяни, те растат. Трябваше да има 6 срещи, но те не се състояха заради извънредното положение, а трябваше да се случат", обясни депутатът.

Протестите срещу Закона за социалните услуги бяха масови и се проведоха нееднократно. Свързваха ги и с политическа обвързаност, сред спряганите имена бе и това на БСП.

"Има текстове, които имат различно тълкуване и те наистина са притеснителни. Най-притеснителни са текстовете за децата в риск и семейните ценности. Това е емоционална тема за всеки. Трябва да се работи по тази тема и текстовете да бъдат променени. Направихме срещи с много адвокати и експерти. Няма как като народни представители да не реагираме на тази тема", отбеляза Желева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase