Снимка: Bulgaria ON AIR

Близо една година след като Европейският парламент гласува директива за несъстоятелността на предприятията, която урежда и частния фалит, "Обединени патриоти" правят втори опит да решат проблема с "вечните длъжници" у нас. В ЕС сме последната страна, която не е гласувала такъв законопроект.

"Предлагаме да защитим максимално интереса на кредитора, защото той е дал кредита, но да защитим и интереса на хората, за не изпаднат в дългова спирала", каза в предаването "Брюксел 1“ Александър Сиди, депутат от ВМРО.

В рамките на 5 години, поради загуба на работа или по друга причина, спирате да плащате вноските си, и в рамките на 3 месеца фактите са доказани, длъжникът може да поиска защита от държавата по този закон. Тогава се открива специална процедура в съда и в рамките на следващите 5 години този човек влиза в списък на хората, поставени под такава защита и всичките негови доходи, цялото имущество, което притежава, или което придобие в рамките на тези 5 години, то се осребрява и отива в една сметка, която е за удовлетворяване на кредитора му.

Като свърши този срок от 5 г. този човек спира да бъде длъжник и всичките пари от сметката за задоволяване на кредитора, ако е погасено цялото задължение, разликата се връща на човека, ако не е погасено цялото задължение, след 5-та година той спира да дължи. Погасява се автоматично това задължение. Разбира се, човекът трябва да бъде добросъвестен, задължително, защото ако тръгне да лъже системата, да си продаде имотите преди да започне процедурата, тогава тя ще бъде спряна и няма да бъде отворена. Ако пък се изплащат пари в плик, тогава също тази процедура ще бъде спирана, ако човекът не е добросъвестен.

"За да не се окаже, че някой се опитва да стане кредитен милионер и вземе голям кредит от банката, като знае, че не може да го върне и след това ще мине по тази процедура – не, няма да стане. Говорим за задължения до 200 хиляди лв.“, уточни Александър Сиди. "Смятаме, че това е общата сума, която всяко едно домакинство би могло да си позволи, например за жилище. Това сме направили като защита. И на кредитора от една страна, и на длъжника. Мисля, че със сериозна парламентарна дискусия бихме могли да направим един успешен закон, който да влезе в сила в рамките на това Народно събрание“, уверен е депутатът от ВМРО.

Според Александър Сиди, този път в парламента има разбиране, ще се създаде работна група по Закона за частния фалит и ще влезе за обсъждане в пленарна зала.

Цялото интервю с Александър Сиди може да гледате в предаването "Брюксел 1“ на 20 юни, събота, от 17:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase