Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо 48 000 лева е спестило Народното събрание през март и април от отменени командировки в чужбина заради епидемията от коронавируса. Това показва справка на парламента за „Монитор“ за харчовете на ведомството.

Още по темата

Още преди да бъде обявено извънредното положение, шефката на НС Цвета Караянчева издаде заповед, с която спря пътуванията в чужбина и отмени планираните за този период задгранични командировки. Наред с това бяха въведени и строги мерки за работа в самата сграда на НС на външните лица и посетителски групи бяха спрени.

В справка на сайта на НС пък се вижда, че за командировки в страната от началото на годината до края на април са похарчени около 505 000 лева от планираните за годината близо 1,77 млн. лева. За краткосрочните пътувания зад граница са изразходвани само около 75 000 лева от заложените в бюджета на парламента над 1,3 млн. лева.

Почти наполовина са се свили разходите за гориво. Така през месеците март и април 2020 година НС изхарчило близо 62 000 лева, докато за същия период на 2019-а обаче сумата е възлизала на близо 102 000 лева.

Автопаркът на НС всъщност се състои от 98 коли, в това число микробусите и джиповете, с които се вози и охранява парламентарната шефка. Всички тези данни обаче всъщност показват, че може би народните представители са спрели да ползват личните си коли, за да пътуват по работа или из изборните си райони, а изразходваният бензин да им се осребрява от бюджета на парламента, което се позволява от правилника на НС.

Аргумент за това се крие в това, че спадът в изминатите километри от депутатите със служебните коли не е толкова драстичен. Така за март и април народните избраници са минали близо 200 000 километра За същото време на 2019 година цифрата е малко над 265 000 километра.

По време на извънредното положение заради COVID – 19 пък временно е бил спрян и ремонтът на бюфета във втората сграда на НС – бившия Партиен дом. Това е станало още в края на март, а причината е забавяне в доставките на машини и съоръжения, нужни за влагане в строежа.

Малко над 54 000 лева е похарчило НС за предотвратяване на разпространяването на коронавируса и изпълняване на всички епидемични мерки, продължи да функционира въпреки заразата. Това става ясно от отчет за разходите за COVID – 19, направени към 30 април, качен на сайта на ведомството. Парите са дадени за дезинфекция на двете сгради на НС и за автопарка, като са купени дезинфектанти, маски, ръкавици и очила за депутатите и служителите на НС. До преди месец НС работеше само при нужда, а сега редовните заседания са възстановени. Дезинфектанти бяха поставени на входовете на пленарната зала, а на всеки от депутатите бяха раздадени маски и ръкавици. На всеки час се прави и дезинфекция на парламентарната трибуна. Гласуването в зала ставаше без пръстов отпечатък, въпреки че той е част от електронната система. Не бе пуснат и след прекратяването на извънредното положение, за да може депутати да използват ръкавици, ако желаят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase