Общ преглед

Работа в двете посоки по магистрала "Хемус" започва от 10 юни, обяви пред журналисти във Велико Търново премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят е в града заедно с президента на Сърбия Александър Вучич, с когото заедно посетиха и саркофага на Св. Сава, който се намира в двора на църквата "Св. 40 мъченици".

Борисов заяви, че след като автомагистрала "Хемус" е готова туристите от западната ни съседка ще преминават през Велико Търново на път за Черноморието.

Още по темата
"Когато хората тръгнат от Белград към Варна на море със сигурност ще спрат в Търново, за да се поклонят на Св. Сава, и обратното. Важно е за двата народа да пазят връзката си. Важно е за сръбския народ да знае, че тук е починал един от техните светци", посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

"Минали сме през много глупости, били сме се, трепали сме се, изклали сме се, надали някой е останал доволен и от двете държави. Затова днес работим заедно - правим газопроводи, магистрали, жп линии, инвестиции и това ще доведе повече туристи", каза още премиерът.

Историята ни показва, че в условията на мир има просперитет, допълни Борисов.

От своя страна Александър Вучич посочи, че светецът е една от най-важните личности в историята на неговата страна – човекът създал самостоятелната сръбска православна църква през 1219 година. Освен това Вучич обеща и да работи популяризиране на поклоническия туризъм и за привличането на повече сърби, които да гостуват у нас.

Борисов и Вучич поднесоха цветя и на гроба на цар Калоян, който също се намира в църквата. По-късно двамата проведоха и работен обяд в старата столица. По време на него Борисов и Вучич изразиха удовлетворение, че динамиката на отношенията между България и Сърбия е на необходимото ниво, дори и в условията на епидемия от COVID-19.

Българският премиер отбеляза мобилизацията на страната ни в борбата срещу коронавируса, както и значението на солидарността и взаимопомощта между държавите в условията на пандемия. Той акцентира върху бързата реорганизация в българското производство, така че то да започне изработката на защитни средства за борещите се на първа линия срещу заразата.

Борисов изтъкна и значението на туристическия сезон и обмена на туристи със Сърбия. Премиерът отбеляза, че страната ни ще стартира летния сезон при спазване на здравните изисквания и посочи, че от днес се премахва задължителната 14-дневна карантина за пътници от повечето страни от Европейския съюз, както и за други държави, включително Сърбия. „Гостите от Сърбия са добре дошли да посетят нашето море и планини“, заяви  Борисов.
 
В рамките на работния обяд премиерът Бойко Борисов изтъкна, че България винаги е изразявала принципна подкрепа за европейския път на Сърбия. Като потвърждение на тази политика, в последните четири години страната ни е предоставила безвъзмездна финансова подкрепа по програмата Официална помощ за развитие от 2,5 милиона лева, като ще продължи да го прави и в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар