ВМРО с второ предложение срещу фалшивите новините. Те предлагат всеки сайт да има лице, отговорно за информацията, която се публикува и да понесе своята отговорност, ако тя е невярна. Има ли решение за дезинформацията?

"Ние направихме две поредни предложения. Първото е с правенето на възможност да се отделят сайтовете, които са медии, от онези сайтове, които разпространяват безумия. Второто е свързано с това да се опитаме да въведем GDPR в целия му вид. В него се казва, че личните данни на потребителя включват IP адрес, от който той влиза в сайтове", каза за "Денят ON AIR" депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Той отбеляза, че е изненадан от упреците, че предложенията на ВМРО са определяни като "опит за цензура".

"Няма да спираме профили във Facebook, няма да ги чипираме с несъществуващи ваксини. Искаме всички абсурдни сайтове да бъдат ограничени и да има реален човек, който стои зад тях и отговаря за думите", коментира депутатът от ВМРО.

В предложената процедура е описано, ако сайтът няма лице за контакт и съдържанието му, то този сайт да бъде временно спиран за територията на България, докато не се появи собственикът.

"Проблемът не е в личните профили, няма да променим политиката на Марк Зукърбърг. Говорим за това, когато споделиш в своя профил страница, която е на някой от фалшивите сайтове, и достъпът до този сайт бъде спрян, споделеното от вас да излиза на стената ви като недостъпна страница", разясни Сиди в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му най-вероятно няма да има затвор за хората, които разпространяват фалшиви новини. "Този текст е записан в законопроектът, но предполагам, че ще падне в пленарна зала. Водим разговори с ГЕРБ, разбрали сме се следващата седмица да седнем с нашите и техните юристи и ще изготвим текстове", добави депутатът.

Коментари Напиши коментар

25

Христо Христов

преди 1 месец

До Тато из Правец

А по-тежка ли ще е от цензурата в немско?

24

Читател

преди 1 месец

Няма нищо по фалшиво от демагогията,кухия популизъм и тлъстите обещания от т. нар. ОП,когато се зададат избори."Войводите"в сравнение с другите партии в България,са един файтон калпаци,но врявата им стига до небето,когато трябва да си гарантират спокойствие и сигурни източници на финикийски знаци.Какво казва наш Сиди,бай Марин не го слуша,защото прекрасно знае,че той лъже като лясковски ц....ин.

23

Анонимен

преди 1 месец

какъв е смисълът от тази партия наречена вмро.революция в македония ли ще правят събрали са се на кьорсофра и от време на време симулират активност предлагайки тъпи идеи.забравиха какво лъгаха хората и ще крепят герб до последно защото в следващият парламент сигурно няма да ги има.