Снимка: Пресцентър президентство

Стремежът към просвета и култура е заложен в българина, любознанието е в гена на българските младежи, които са вечно търсещи и устремени към промяна. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към 18-те победителки в „Посланик за един ден“. Инициативата се провежда за трета поредна година от посолството на Великобритания в България под патронажа на вицепрезидента и целта й е да окуражи момичета от цялата страна да изразят своите възгледи по широк спектър от значими за обществото въпроси. Тазгодишното издание, чиято тема бе образът на България на международната сцена, привлече интереса на рекорден брой участнички, съобщава пресцентърът на институцията.

Още по темата

 
Всяка победителка проведе съвместни инициативи с дама посланик в България. Вицепрезидентът работи с 15-годишната Никол Георгиева от Тутракан.
 
Традиционно на финала на инициативата Илияна Йотова посреща победителките в сградата на президентството и заедно с посланик Ема Хопкинс им връчват специални сертификати. Тази година пандемията възпрепятства церемонията, затова вицепрезидентът и британският посланик проведоха онлайн среща с момичетата от различни краища на България.
 
Посланик Хопкинс разказа за двудневната програма във Виена, където момичетата се запознаха със света на многостранната дипломация. „Благодаря на вицепрезидента за подкрепата и лидерството на тази инициатива през последните три години“, заяви британският посланик.
 
„За един млад човек най-важни са подадената ръка и възможността да изрази себе си, увереността, че неговото мнение има значение, че то може да променя. Вие, амбициозни, смели и отговорни момичета, независимо дали живеете в големия град или най-малкото село на България, сте лидерите на утрешния ден. Бъдете активни, промяната тръгва от вас“, изтъкна Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът посочи, че за да си успешен дипломат, са необходими висок професионализъм  и много лични качества, но преди всичко да обичаш страната си искрено, да се гордееш с нея, за да накараш и чужденците да я познават и ценят. „От вашите есета и видеа, скъпи момичета, блика обич и гордост с България. От идеите ви за представянето й на световната сцена личи, че познавате богатствата на страната ни. Трябва да благодарим на вашите учители и родители, че са ви възпитали в любов към родината“, подчерта вицепрезидентът Йотова.
 
Момичетата проявиха интерес към опита на Илияна Йотова като журналист, член на Европейския парламент, вицепрезидент, както и към позицията й по широк кръг от въпроси – от образа на България на световната сцена, през промените в света в резултат на пандемията, до бъдещето на младите българи и приноса им за развитието на страната.
 
Вицепрезидентът сподели вълнуващи моменти от срещите си в цял свят на високо ниво, както и с представители на българските общности. „Всеки един от нас трябва да бъде посланик на България във всеки един момент, където и да е“, посочи Илияна Йотова.
 
„Преди да мислим за имиджа си навън, трябва да одобряваме живота си вътре в страната. От нас зависи да променим негативните статистики“, убедена е вицепрезидентът. „Трябват силни политици, истински лидери, които не навеждат глави, а искат да променят и да се опират на граждани като вас“, подчерта Илияна Йотова.
 
Към момичетата вицепрезидентът се обърна с думите: „Вие сте хората, които трябва да кажете на висок глас – искаме да живеем в общества на сътрудничество, не на самоцелно противопоставяне, а на конкуренция в науката, на конкуренция за високи стандарти“.
 
Посланик Ема Хопкинс изтъкна шанса, който е имала, да срещне толкова умни български момичета с огромен потенциал. „Не се страхувайте да имате големи мечти и вярвайте, че можете да постигнете всичко, към което се стремите. От личен опит зная колко е важно някой да ти вдъхва тази увереност от време на време, за да можете по-лесно да преминавате през трудностите“, посочи британският посланик.
 
Срещата завърши с много идеи за общи проекти и с обещанието за разговор на живо, веднага щом пандемията остане в миналото.

Коментари Напиши коментар

1

Ихааа

преди 2 години

С червени петолъчки ли ?