България ще има достъп до 15 млрд. евро по новия спасителен пакет на ЕК. Ефективен ли ще е новият фонд за възстановяване на икономиката?

"Информацията е абсолютно официална, това е предложението на ЕК. Първата реакция дойде от Будапеща, където Орбан каза, че не е съгласен. Искам България да има позиция - дали да е на страната на Макрон, Санчез, който казват, че трябва да има грантове, или сме на страната на "пестеливата четворка", според която трябва да има заеми", каза в студиото на "Денят ON AIR" евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

Според него разговорът за парите в ЕС е много сложен.

"ЕК е притисната от сроковете, тъй като идеята е от началото на 2021 г. европейската икономика вече да разполага с тези средства. Има друга възможност, според която тези средства могат да се използват и в края на тази година, ако се направи актуализация на бюджета", коментира Кючюк.


Той добави, че възстановяването на европейската икономика не може да се случи по старите модели.

"ЕС си постави амбициозната цел възстановяването на икономиката да е повсеместно и за всички 27 държави. Европа няма да се възстанови, ако всички страни в нея не се възстановят. Европа направи в рамките на тази криза това, което можеше да бъде направено", подчерта евродепутатът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Един от важните елементи в стратегията на възстановяването на ЕС бил нуждата от координирана фармацевтична и здравна политика. "Това е безспорният урок от кризата", категоричен бе Кючюк

"Всяка страна ще има право на мнение по собственото си предложение и по тези на другите страни членки. Критериите ще са няколко. Европа има нужда от ново възстановяване и това минава през "зелената" сделка, тя предполага нов икономически модел и ще влезе във всяка сфера на живот. България трябва радикално да наваксва, трябва ни пробив в развитието", отбеляза Илхан Кючюк.

Той обясни, че гражданите на ЕС харесват европейския проект, но не и в този вид, като това станало ясно след изборите миналата година.

Коментари Напиши коментар

23

Христо Христов

преди 1 месец

До еврофилите с ценностите за централизацията...

Ако искате европата с ценностите на ек, която постави свободата на движение над живота на хората по време на коронавируса (полетите от Китай и граничния контрол на Австрия с Италия), която вместо да мисли как да спаси хората мислеше за бюджета, джендърите и имигрантите (вижте документите на ек преди последната седмица на Март) - по-добре вземете се гръмнете.

22

Ром"с

преди 1 месец

Тоз мъж вече си прави сметки и проекти за милиардите които ще бъдат отпуснати от Брюксел,а не че се е заинтересувал за ЕС ,ЩОТО Той не казва нищо конкретно ,а само бла-бла-бла.. .Кючюк гледа в преспектива и иска грантове ,а не заеми ...още един решил да забогатее още на "соц помощите " от Брюксел.

21

Анонимен

преди 1 месец

И как Европа ще се изправи срещу Китай ,ще отхвърли тежката зависимост от САЩ с деградиралите си общества упоени с неолиберални ,,ценности''? , Нашето е чудесен пример !