Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Онлайн търговията с храни за пръв път се регламентира в Закона за храните,който депутатите приеха на второ четене.

„Отговорността за безопасността и качеството според етикетирането на всяка храна остава за оператора. Компетентният орган за контрол е Българската агенция по безопасност на храните. Регламентирането на онлайн търговията ще даде възможност да надградим публичността, ползите за потребителя с изграждането на онлайн платформа, която ще улесни потребителя в намирането на своите доставчици на храни. Надявам се да имаме времето да работим по този процес“, коментира министърът на земеделието Десислава Танева.

Още по темата

Според нея цялото законодателство трябва да доведе до изсветляване на бизнеса.

Разпоредбите в закона предвиждат още глоба до 35 хил.лв. за производство и продажба на генетично модифицирана храна, ГМО за използване в храни или като храна, или такива, съдържащи съставки, произведени от ГМО.

Когато храната съдържа или се състои от ГМО, което в съотношение над допустимите нива, определени в Регламент (ЕО) 1830/2003, това трябва задължително да бъде видимо упоменато на опаковката. При производството на храни за деца е забранено използването на продукти или съставки, съдържащи или произведени от ГМО. Забранява се и рекламирането на ГМО храни и такива, чиято употреба от деца е ограничена. При нарушение законът предвижда от 1000 до 2000 лева глоба.

Аналогична забрана се въвежда и по отношение на рекламирането на храни и напитки, съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол/натрий и захар, който не отговарят на изискванията за здравословно хранене, съгласно действащата нормативна уредба.

От 2 до 4 хил.лв. пък е глобата, ако храната не е годна за консумация или не отговаря на изискванията за производство, преработка или дистрибуция.

До 6 хил. лв. глоба или имуществена санкция ще плащат собствениците на магазини, ако не пуснат контролен орган за проверка на територията на обекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase