Снимка: БГНЕС

В училищата и висшите училища студенти и ученици ще се връщат за най-важните дейности.

"По-добре да организираме матурите, отколкото 40 и няколко висши училища да провеждат между 200 и 300 изпита. Ние сме организационно и технически подготвени за тях. Матурата не е лесен изпит, трудно се изкарва висока оценка", коментира министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ.

Според него, увеличението на специалностите с прием с матура тази година се дължи на две причини. Едната е епидемичната ситуация, другата - матурите са се утвърдили като надежден изпит.

Вълчев посочи, че матурите имат три функции – анализ, атестация за образователна зрялост и вход в системата за висшето образование за близо 70-80% от завършващите гимназия, които ще продължат обучението си в България или чужбина. Същото важало и за изпита след 7-ми клас, който пък служи за вход в гимназия.

"Ако стъпим на вътрешното оценяване, няма да бъде справедливо за тези ученици, които са имали взискателни учители", каза Вълчев.

"Образователните системи се пренастройват към по-иновативни методи на преподаване, при които ученикът е по-активен, към по-голямо свързване на знания и умения", каза министър Вълчев.

Според него системата е направила няколко големи крачки, едната е именно към иновативните методи на преподаване.

"Взаимодействието родители-учители е може би най-уникалното в ситуацията по време на пандемията, станаха партньори", посочи Вълчев.

В детските градини няма как децата да спазват дистанция, направени са опити поне да се осигури дистанция между родители и учители.

"Трудна е ситуацията. Опасността не е отминала. За това призовахме родителите, които имат възможност, да задържат децата си вкъщи. Все още най-сигурната среда е вкъщи", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ във връзка с отварянето на детските градини.

"В момента сме във фазата на преминаване от крайна изолация към етапа да свикнем да живеем с вируса", обясни министърът.

Той е на мнение, че не може да се ограничат всички обществени сфери и активности. Все пак отново подчерта, че ако родителите имат възможност, е добре да не пускат децата си на детска градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase