Снимка: Pixabay

Новата Държавната петролна компания няма да може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност. Това е записано в промените на Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които тя се създава.

Поправките в закона вече са внесени в парламента.

Още по темата

Според тях до 3 месеца от вписването на Държавната петролна компания в Търговския регистър, тя трябва да подаде заявление за лиценз за данъчен склад в Агенция „Митници“.

Принципал на компанията ще бъде икономическият министър, който ще назначава управителния съвет.
Срещу имущество, което е публична държавна собственост, не може да има принудително изпълнение.
Компанията ще осъществява дейност като лицензиран складодържател и търговец на горива, ще управлява и държавния петролен резерв.

Финансирането на компанията ще стане от собствени приходи, трансфери от държавния бюджет и други постъпления, пише в предложените от кабинета текстове.

В мотивите си към промените от Министерски съвет посочват,  че в условията на непредвидения форсмажор, предизвикан от пандемията на COVID-19, довел до въвеждане на извънредно положение в България, цените на бензиностанциите, само в рамките на два месеца, варираха между 1,39 и 2,10 лв./л за най-продаваните видове горива -бензин и дизел. По-специално, само за последната седмица на извънредното положение (от 04.05. до 10.05.2020 г.) при среднодневна цена на освобождавани от данъчен склад горива (бензин и дизел) - 1,32-1,33 лв./л, цените между различните икономическа оператори по бензиностанциите останаха в диапазона 1,39-1,89 лв./л. Разлика от 50 ст./л между предлаганите цени  при продажби на дребно се реализира при еднаква данъчна тежест, еднаква цена на суровината и сравнително еднакви цени при освобождаванията от данъчните складове.

С изграждането на данъчните складове, които ще бъдат в управление на държавното предприятие, съответно на бензиностанции, ще се гарантира пряката връзка данъчен склад – краен разпространител на горива, което от своя страна ще гарантира прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя. Така ще се постигне ефективност, предвидимост и сигурност за потребителя, че ще получи възможно най-ниската цена за най-високото качество, посочва още вносителят.

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 1 седмица

Закриха Lafka сега ще отворят държавни бензиностанции. Ако ги отворят стоте бензиностанции преди изборите ще им повярваме и ще гласуваме за "ГРЕБ". Абе май това са поредните билетчета затъркане за 80% "дeбилите"

54

Бай Иван

преди 1 седмица

До Затворко.Приватизацията(раздържавяване на държавна комунистическа собственост) обхваща периода 1991г до 2009г.- т.е. 18 години. Няколко правителства-Филип Димитров -до1992г., Беров-1994г.,Виденов 95,96г.- начало на масова приватизаця- бонови книжки,Костов-до 2001г и Царя(НДВС-ДПС)до 2005,Тройна коалици(БСП,НДВС,ДСП)2005-2009г.-касова приватизация на останали държавни банки и НЕК С края на правителството на Станишев може да се каже,че раздържавяването приключи.

53

до тръбния -корекция

преди 1 седмица

леву руку, - лев джоб....