Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

МВР шефът Младен Маринов се похвали, че има спад на престъпленията спрямо миналата година.
 
„За периода януари - април 2020 г. са регисрирани с 16.4 % по-малко престъпни деяния от същия период на 2019 г. Разкриваемостта се е увеличила с 0.08 пункта. Значителен е спадът при кражбите - минус 21 %.“, обясни той.

Кражбите на коли също са намалели, умишлените убийства са били с 20 % по-малко, а грабежите с 19 %.

Според Маринов това се дължи на обстоятелството, че по време на извънредното положение бяха изградени много контролни пунктове.

Още по темата

„Полицейският състав беше ангажиран и това правеше по-трудно придвижването на престъпния контингент", допълни още Маринов.

Той предупреди, че след падане на мерките, обстановката може да се усложни.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че е арестуван мъжа, пребил възрастен човек в плевенското село Ореховица.

„Снощи лицето беше установено и е задържано вече. Работи се с него и ще получи наказанието, което заслужава. Това е криминално проявено лице с многократни присъди и общо взето човек, който никога нищо друго не е работил в своя живот освен да извършва престъпления", коментира той.

По думите на Иванов спецакциите като тази в селото и във Видин никога не са спирали, просто са били по-малко по време на извънредното положение.

49 са болните служители на МВР от коронавируса. 32 от тях са излекувани, останалите са на домашно лечение, информира още Иванов.

Младен Маринов допълни, че специално крило в МВР болницата лекува служители с коронавирус и техните семейства.

„В МВР работят около 50 000 души и това е гръбнакът на националната сигурност и тези хора трябва да бъдат лекувани“, коментира министърът.

Той призна, че са правени дарения на МВР, но само свързани с коронавирус. Парични средства и дарения от всякакъв друг характер, които нямат връзка с коронавируса, не са били правени.

А що се отнася до абитуриентите, досега няма сигнали за нарушения.

„Обстановката е доста по-различна от предишните години, аз лично съм видял само две коли с абитуриенти и те бяха със затворени прозорци“, каза Иванов.

Коментари Напиши коментар

87

Мен

преди 8 месеца

Трудно е да ограбиш някой, който си стои почти през целия ден вкъщи. И да мръдне за кратко, останалите членове на семейството ще са там. Сега след извънредното положение всичко ще бъде постарому. Вервайте ми!

86

4epa

преди 9 месеца

ЗАЩОТО БЯХА ЗАЕТИ ПОЛИЦАИТЕ ЗА ТОВА - СЕГА ЩЕ СЕ ОРГАНИЗИРАТ С ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ПРОЦЕНТА ЩЕ СКО4И ТРОИНО !!!!!!!!!!!!!!

85

ЕТО КАКВИ СА

преди 9 месеца

Грабители, Еничари,,Разбойници,Българоубийци!