10 млрд. лева таван са предвидили народните представители за харчове за справяне с последиците от коронавируса. Най-много ще бъдат отделени за туризма, като една от мерките ще е ваучери за почивка, които да подпомогнат вътрешния туризъм. В какъв размер и за кои групи ще бъдат ваучерите за почивка?

"Тези ваучери са важни, не че 100 лева са колосална сума, но това е едно отношение на правителството и протегната ръка за българския туризъм. Колегите от ГЕРБ гледат с добро око на тази идея, няма контраиндикации", каза за "България сутрин" депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски.

Още по темата
Той добави, че тези ваучери ще могат да се използват във всички регистрирани бази на Черноморието и в планината, а право на тях вероятно ще имат освен полицаите и лекарите и пенсионери.

Исканията на ресторантьорите за промяна в антикризисните мерки за справяне с икономическите последици от COVID-19 бяха чути от държавата. Те си стиснаха ръцете с управляващите ДДС за храните от първа необходимост и сектор "Туризъм" да бъдат намалени на 9% от 1 януари догодина. От бранша казват, че това няма да се отрази на цените до крайния клиент.

"Не може всички сектори да поискат такова намаляване, ресторантьорският бизнес е един от най-тежко пострадалите през тази криза, затова на тях се обръща особено внимание. Когато подписахме коалиционното споразумение, се съгласихме да няма промени в данъчните закони. Но сега показваме добра чувствителност на коалицията", коментира още д-р Калин Поповски пред Bulgaria ON AIR.

Toй подчерта, че се цели максимално изсветляване на ресторантьорския бизнес.

Народното събрание създаде временна комисия, която ще следи за изразходването на средства в борбата с коронавируса и кризата. Йордан Цонев от ДПС бе избран за неин председател.

"Опозицията смята, че в условията на извънредно положение част от средствата не са похарчени целево. Имаше настроения сред нас да не бъде човек от БСП начело, за да не се превръща това в лов на вещици", изтъкна депутатът от ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase